Újraalkották Van Gogh levágott fülét

2014.06.03. 23:10

Vincent van Gogh fülének az impresszionista festő genetikai anyagát is tartalmazó másolatát állították ki egy német múzeumban, írja az MTI.

A karlsruhei Zentrum für Kunst und Medientechnologie szerint a most kiállított másolat egy Vincent van Gogh fivére, Theo ükunokájától származó mintákból növesztett, élő sejteket tartalmazó fül. Lieuwe és Vincent van Gogh génjei 1/16-od részben azonosak, és közös az Y kromoszómájuk is. A másolat elkészítése három évig tartott. A fület megalkotó Diemut Strebe Robert Langer és Charles Vacanti technológiai módszerét használta. A két harvardi professzor 1995-ben sikeresen növesztett emberi fület egy egér hátán.

Strebe a kiállítási tárgyban a tudományt és a művészetet akarta ötvözni. A fület a művészt tervei szerint jövőre New Yorkban is kiállítják. Itt a fül modellje.

van gogh ear new version
Fotó: Dutchnews.nl

Így vágodott le az a bizonyos fül

Van Gogh 1888-ban a dél-franciaországi Arles-ba ment, ahol 190 merész színezésű képet alkotott; itteni, sárgára festett bérelt háza a fontos dolgok és a boldogság jelképévé vált számára. Ekkor készültek legismertebb művei: a Gauguin karosszéke, a Napraforgók, a Vincent háza Arles-ban, a Roulin postás és a Virágzó fák.

Barátja, Paul Gauguin követte őt, sokáig együtt festettek, szórakoztak, de pár hónap múlva összekülönböztek: Van Gogh ugyanis sokat szenvedett Gauguin szerinte fölényeskedő, lekezelő modorától, ugyanakkor attól is rettegett, hogy barátja elutazik. Feltehetően ez a félelem robbantotta ki 1888. december 23-án azt a vitát, amelyben van Gogh pengével támadt barátjára, majd levágta saját bal fülét. A levágott testrészt megmosta, és egy prostituáltnak küldte el a következő szavakkal: „Őrizze meg jól ezt a tárgyat". Újabb feltevések szerint azonban elképzelhető, hogy a fület dulakodás közben Gauguin vágta le.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás