11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Hogyan lesz a tehéntrágyából iható víz?

2014.06.05. 16:47
What goes around, comes around. (Bob Marley)

Egy kutatócsoport úgynevezett anaerob lebontó- és szűrőrendszert készített, amivel nagy mennyiségű tehénürüléket itatóvízzé és műtrágyává lehetett alakítani. A Michigan Állami Egyetemen készített McLanahan Nutrient Separation System tulajdonképpen egy oxigén nélkül működő mesterséges emésztőrendszer, ami megfordítja az ozmózis folyamatát.

A tárolókba tett ürülék idővel elkezd bomlani. Az eközben képződő metángázt elektromos áram előállítására használják. Ha azonban ezt nem elég alaposan végzik, a kiszivárgó gáz károsíthatja a környezetet, elsősorban a vizet. Ha ugyanis a trágya vízbe kerül, az elkezdi csökkenteni a víz oxigéntartalmát, kiirtva ezzel a vízi élővilágot. A talajvízbe került nitrátok szintén egészségtelen szintet érhetnek el, és többféle betegséget okozhatnak.

Ha van ezer tehened, évente több mint tízmillió gallon trágya marad utánuk. Ennek a 90 százaléka vízből áll, de vannak benne tápanyagok, szén és kórokozók is, amik kihatással lehetnek a környezetre, ha nem kezelik őket megfelelően.

– mondta Steve Safferman, a Michigan Egyetem biológia tanszékének professzora.

Az új rendszer abban különbözik a hagyományos tárolóktól, hogy ez kivonja az ürülékből a tápanyagot – többek között a nagy mennyiségű ammóniát –, ami önmagában káros lenne a környezetre, de újrahasznosítva már műtrágyaként használható. A berendezés 100 liter trágyából 50 liter facsar, de a kutatók már dolgoznak a 65 literes vízhozamon is.

A gép 2014 végén kerülhet kereskedelmi forgalomba.  • Hírek
  • Bankszámla