Judit
2 °C
7 °C

Ilyen lesz az óceánkutató állomások jövője

2014.06.11. 10:31

Egy francia építész és óceánkutató több mint harminc évet töltött a víz alatti élet tanulmányozásával. Tapasztalatait felhasználva és Jules Verne Utazás a tenger alatt című regényből is merítve megálmodta a tökéletes vízalatti kutatóállomást.

A kutatóállomás nap- és szélenergia működtetné. Jacques Rougerie azt szeretné, ha a hajó a lehető legjobban idomulna környezetéhez, együtt élne az óceáni ökoszisztémával.

Az állomáson legalább 18 kutató dolgozna egyszerre, ők irányítanák és működtetnék a labort, figyelnék meg a vízalatti életet, felfedeznék a mélység titkait. Emellett még kisérleleket is végeznének, amellyel azt kutatnák, hogy az ember hogyan bírná ki a hosszabb űrutazásokat.

Jacques Rougerie álma, hogy az óceánokat is jobban megismerjék a kutatók, az óceánok 95 százaléka ugyanis még nincs felfedezve. A kutatóállomás megépítése nem olcsó, Rougerie eddig 466 ezer dollárt tudott szerezni egy francia közösségi finanszírozó oldaltól, a KissKissBankBank nevű oldalon. További 48 millióra van szüksége. Ha sikerül összeszednie a pénzt, akkor már 2016-ra elkészülhet a hajó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?