Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Ilyen lesz az óceánkutató állomások jövője

2014.06.11. 10:31

Egy francia építész és óceánkutató több mint harminc évet töltött a víz alatti élet tanulmányozásával. Tapasztalatait felhasználva és Jules Verne Utazás a tenger alatt című regényből is merítve megálmodta a tökéletes vízalatti kutatóállomást.

A kutatóállomás nap- és szélenergia működtetné. Jacques Rougerie azt szeretné, ha a hajó a lehető legjobban idomulna környezetéhez, együtt élne az óceáni ökoszisztémával.

Az állomáson legalább 18 kutató dolgozna egyszerre, ők irányítanák és működtetnék a labort, figyelnék meg a vízalatti életet, felfedeznék a mélység titkait. Emellett még kisérleleket is végeznének, amellyel azt kutatnák, hogy az ember hogyan bírná ki a hosszabb űrutazásokat.

Jacques Rougerie álma, hogy az óceánokat is jobban megismerjék a kutatók, az óceánok 95 százaléka ugyanis még nincs felfedezve. A kutatóállomás megépítése nem olcsó, Rougerie eddig 466 ezer dollárt tudott szerezni egy francia közösségi finanszírozó oldaltól, a KissKissBankBank nevű oldalon. További 48 millióra van szüksége. Ha sikerül összeszednie a pénzt, akkor már 2016-ra elkészülhet a hajó.