Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két titokzatos bolygó is lehet a Plutón túl

2014.06.12. 11:37

Néhány hete a NASA tanulmányban zárta ki, hogy létezne a Plutón túli titokzatos X bolygó. Ezt a WISE projekt adataira hivatkozva jelentették ki. Most spanyol csillagászok egy csoportja állítja azt, hogy nemcsak hogy létezik ilyen bolygó, de egyenesen kettő van belőle.

Az X bolygó létezését az Uránusz és a Neptunusz mozgásában felfedezett eltérések miatt feltételezték nagyon sokáig. Sok csillagászt foglalkoztatott a kérdés, próbálták is megtalálni a Plutón túli titokzatos bolygót. Egyesek még nevet is adtak a keresett bolygónak, hívják Nemesisnek vagy Tyche-nek is

Az X bolygó létének vitája egy ideig még nem fog elülni. A mostani fordulatot az jelenti, hogy márciuban felfedeztek egy kisbolygót, a 2012 VP113-at. Ennek pályája is szabálytalan, mint a Plutón túli aszteroidák többségéé. Ugye emiatt gyanakodnak sokan egy nagyobb bolygó jelenlétére.

Carlos és Raul de la Fuente Marcos, a Complutense University of Madrid csillagászai megint megvizsgálták ezen kisbolygók mozgását. Arra jöttek rá, hogy nagyon sok aszteroidának hasonló a pályája. Ugyanakkor egyik sem elég nagy ahhoz, hogy egy irányba terelje ezeket. Emiatt megint az egyetlen lehetőséghez nyúltak, ez pedig egy nagyobb bolygó jelenléte.

A bolygó nagyjából kétszázszoros Nap-Föld-távolságra lehet és a mérete a Mars és a Szaturnusz közé tehető. Van azonban egy másik jelenség is, amely magyarázatra szorul. Ez pedig a feltételezett bolygó közelsége más égitestekhez. Ez szokatlan jelenség lenne, hacsak nincs egy még nagyobb bolygó, amely befolyásolja az előbbi pályáját. Ez lenne a második titokzatos bolygó, amely nagyobb és 250-szeres Nap-Föld-távolságra van.

A csillagászok szerint annyira nem meglepő, hogy még nem fedezték fel a nagy bolygót vagy bolygókat, hiszen akárhol lehetnek a Plutón túl. A kisebb bolygókat könnyebb felfedezni, amikor közelebb vannak a Naphoz. A nagyobb bolygóknak azonban sokkal laposabb a pályája, lassan mozognak és sötétben maradnak, így nehezebb észrevenni ezeket. Ugyanakkor abban is reménykednek, hogy a közeljövőben felfedeznek olyan új módszereket, amelyek segítségével nagyobb pontossággal meg lehet jósolni a még ismeretlen bolygók helyét, illetve pályáját.