Olivér
5 °C
8 °C

A rákoknak sem ártana egy jó pszichológus!

2014.06.13. 18:48
Eddig túl primitívnek gondolták a rákféléket ahhoz, hogy képesek legyenek a szorongáshoz hasonló összetett érzelmekre. Egy friss kutatás erre rácáfol.

A tudomány szerint a rákfélék annyira primitív állatfaj, hogy képtelenek olyan összetett érzésekre, mint a szorongás, azonban egy friss kutatás erre rácáfol, írja az MTI. A Bordeaux-i Egyetem kutatócsoportja feszült helyzetbe állította a rákokat egy elektromos mező használatával, majd egy kereszt alakú tartályba helyezték őket, aminek két végét világosan, másik két végén sötéten hagyták, ami rákoknak kedvező környezetnek számít.

A teszt szerint egy naiv, vagyis az elektromos mezőt nem ismerő rák gond nélkül bemerészkedik a kereszt alakú tartály mind a négy végébe, valamennyivel előnybe helyezve a sötétebb, vagyis a számára kedvezőbb részeket. Azonban egy korábban kellemetlen élménynek, vagyis az elektromos mezőnek kitett rák nyugtalan állapotban soha nem merészkedik a világosabb, ismeretlen részbe és megmarad a számára kedvező vizeknél.

A Science tudomány folyóirat készítői szerint a rákok szerotonint termelnek, amit az agy bocsát ki szorongás esetén. Viszont a szorongás elleni készítmény beadása után az állat ismét elkezd kevésbé óvatosan viselkedni, és folytatja a felfedezést, aminek akár egy ragadozóval való találkozó is lehet az eredménye. A kutatást vezető Daniel Cattaert szerint ez a szorongásra emlékeztető viselkedés segíthet a rákfélék túlélésében, hiszen óvatosabban vagy egyáltalán nem folytatják a felfedezést. Néhány kutató még arra is következtet, hogy a szorongás érzete azt is jelentheti, hogy a rákfélék a fájdalmat is érzik, aminek következményeként a halászati iparnak is újra kellene gondolnia a rákfélékkel való bánásmódot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?