Aliz
6 °C
14 °C

Se meleg, se hideg nem volt a dinók vére

2014.06.13. 11:04

Dinoszauruszok csontjának vizsgálatával, valamint a meleg- és hidegvérű állatok metabolizmusának összehasonlításával arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az őslények e két állatcsoport között helyezkedtek el.

A melegvérű állatoknak, mint az emlősöknek és a madaraknak nagyon sok tápanyagra van szükségük ahhoz, energiával lássák el a testüket, és fenn tudják tartani magasabb testhőmérsékletüket. A hidegvérűeknek nincs szükségük ilyesmire.

Az Új-Mexikói Egyetem munkatársai 381 különböző fajt vizsgáltak meg, köztük 21 dinoszauruszt. A csontokban is vannak növekedési gyűrűk, mint a fákban, és a különböző korú dinók csontjait összehasonlítva az őslénykutatók meg tudták állapítani, hogy életük során milyen gyorsan növekedtek.

John Grady és kollégái a növekedési rátából következtettek az őslények metabolizmusának működésére, és arra jöttek rá, hogy valahol félúton vannak a modern hüllők és az emlősök között. Kutatásuk alapján nemcsak a dinók, hanem számos más, ma élő állat is ebbe a köztes kategóriába tartozik. Eredményeikről a Science című tudományos lap számolt be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?