Judit
2 °C
7 °C

Pókselyemből álló golyóálló ruhát kaphat az amerikai hadsereg

2014.06.26. 10:33

Génmódosított selyemhernyók által szőtt pókselyemből készített kesztyűt az amerikai Kraig Biocraft Laboratories nevű cég – írja a Live Science. A kutatók szerint a technológia a jövőben alkalmas lehet arra, hogy minden eddiginél strapabíróbb ruhát gyártsanak vele a hadseregnek.

A pókselyem nemcsak könnyű és rugalmas, de a súlyához képest az acélnál is erősebb, így nem meglepő, hogy évek óta kísérleteznek vele a tudósok, és a ruhaipartól az orvostudományig széles körben keresik az alkalmazási lehetőségeit.

spider-silk-gloves

Kim Thompson, a Kraig Biocraft Laboratories vezetője elmondta, hogy nagy előrelépésnek tekintik a most legyártott kesztyűt, mert ha nem jártak volna sikerrel, akkor újra kellett volna tervezniük az erre kifejlesztett gépet, ami évekkel vetette volna vissza a folyamatot.

Az eljárás lényege, hogy a tudósok a pók DNS-mintájából elkülönítették azt a proteint, amely a pókselyem létrehozásáért felel, és kombinálták a selyemhernyók DNS-ével, így amelyek így erősebb és olcsóbb selymet képesek előállítani.

A ruhaipar a tervek szerint már 2015-ben profitálhat az eredményekből, de Thompson szerint végül a hadsereg is pókselyemből font golyóálló egyenruhára cserélheti majd a jelenleg használt kevlárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?