Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriásmedúzát filmeztek a brit partoknál

2014.06.27. 09:32

Matt Slater tengerkutató épp a kutyájával úszott a brit partoknál, Cornwall környékén, mikor belefutott ebbe a hatalmas gyökérszájú medúzába. A férfi szerint az állat (mármint a medúza, nem a kutya) legalább 20 kilós volt, és szerencsére videót is készített róla.

"Ezek az élőlények hihetetlenül gyönyörűek, ha az embernek alkalma nyílik közelről megnézni őket. A csápjai olyanok, mintha puha korallból lennének, a harangszerű test peremén végigfutó, sötétkék vonalat pedig húsz centiméterenként sztatociszta-pöttyök díszítik" – írta le Slater az újságoknak a hatalmas, de az emberekre teljesen veszélytelen medúza megjelenését. Ő nem mondta el, de mi azért eláruljuk, hogy a sztatociszta egy olyan különleges, a gerinctelen állatokban megjelenő, üregszerű egyensúlyozószerv, amiben egy mészkődarab vagy homokszem van.

A szakember szerint sokan kérdezik tőlük, miért van idén annyi medúza a brit partoknak azon a részén. Mint kiderült, a környék nagyon gazdag abban a táplálékban, ami a medúzáknak kell, így idén a tavaszi ívás után sokkal több élőlény jutott el a lárvaállapotból a kifejlett testméretig. Slater szerint ez egy megszokott ciklus, ami időnként a mostanihoz hasonló szaporulatrobbanásokhoz vezet.

De nemcsak gyökérszájú medúzából van sok, fülesmedúzából is sokat láttak már idén, illetve kék medúza is akad, ami a most lefilmezett társával ellentétben már csíp is, ha rosszul ér hozzá az ember.