11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28. ÉLŐ
Portugália 1
Uruguay 0

Óriásmedúzát filmeztek a brit partoknál

2014.06.27. 09:32

Matt Slater tengerkutató épp a kutyájával úszott a brit partoknál, Cornwall környékén, mikor belefutott ebbe a hatalmas gyökérszájú medúzába. A férfi szerint az állat (mármint a medúza, nem a kutya) legalább 20 kilós volt, és szerencsére videót is készített róla.

"Ezek az élőlények hihetetlenül gyönyörűek, ha az embernek alkalma nyílik közelről megnézni őket. A csápjai olyanok, mintha puha korallból lennének, a harangszerű test peremén végigfutó, sötétkék vonalat pedig húsz centiméterenként sztatociszta-pöttyök díszítik" – írta le Slater az újságoknak a hatalmas, de az emberekre teljesen veszélytelen medúza megjelenését. Ő nem mondta el, de mi azért eláruljuk, hogy a sztatociszta egy olyan különleges, a gerinctelen állatokban megjelenő, üregszerű egyensúlyozószerv, amiben egy mészkődarab vagy homokszem van.

A szakember szerint sokan kérdezik tőlük, miért van idén annyi medúza a brit partoknak azon a részén. Mint kiderült, a környék nagyon gazdag abban a táplálékban, ami a medúzáknak kell, így idén a tavaszi ívás után sokkal több élőlény jutott el a lárvaállapotból a kifejlett testméretig. Slater szerint ez egy megszokott ciklus, ami időnként a mostanihoz hasonló szaporulatrobbanásokhoz vezet.

De nemcsak gyökérszájú medúzából van sok, fülesmedúzából is sokat láttak már idén, illetve kék medúza is akad, ami a most lefilmezett társával ellentétben már csíp is, ha rosszul ér hozzá az ember.  • Hírek
  • Bankszámla