Jenő
-3 °C
6 °C

Óriásörvényeket figyeltek meg az űrből

2014.06.27. 13:49

Oceanográfusok egy csapata megfigyelte, hogy a Föld óceánjaiban a légköri mozgásoktól függetlenül is hatalmas víztömeg-mozgások zajlanak. Az új eredmények módosíthatják a a kutatók hagyományos időjárási modelljeit, és hozzájárulhatnak a klímaváltozás pontosabb megértéséhez is.

A jóval látványosabb légmozgásokhoz képest a most megfigyelt jelenség sokkal lassabb, ugyanakkor óriási vízmennyiséget mozgat meg: több mint 96 kilométer átmérőjű örvények naponta nagyjából 5 kilométert tesznek meg. A kutatók mezoskálájú örvényeknek nevezték el őket, mert egy repülőgép keltette fodrozódásnál nagyobbak, de egy óceáni vízkörzés méretét nem érik el.

Úgy kell elképzelnünk őket, mint egy-egy fordított állású hegyet, amelyet a saját forgása tart egyben, és több mint 900 méter mélyre nyúlik. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint e vízhegyek össztömege több mint harmincszorosa annak a vízmennyiségnek, amelyet a világ összes folyója együttesen az óceánokba juttat.

Ez akkora szám, amelyre még a kutatók sem számítottak, mondta el Bo Qiu, a Hawaii Egyetem kutatást vezető professzora. Az örvények szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok. A megfigyelésükhöz a NASA műholdjait használta Qui és csapata, illetve azt a több mint 3000 víz alatti mérőszerkezetet, amelyek a világ vizeiben szétszórva figyelik a hőmérsékletet, a sótartalmat és más hasonló értékeket.

Korábban azt gondolták, hogy a Golfhoz hasonló áramlatok felelősek az óceánokban utazó olyan dolgokért, mint a hulladék, különböző tápanyagok, vagy a szén-dioxid és a hő. Utóbbi kettő különösen fontos a klímaváltozás szempontjából, ezért az új eredmények ennek megértésében is fontos lépést jelenthetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?