Föld alá pumpált szennyvíz okozhatja az oklahomai földrengéseket

2014.07.04. 14:45

Az olaj- és gázkitermelés melléktermékeként keletkező szennyvíz föld alá pumpálása állhat az Oklahomában megszaporodott földrengések hátterében - állítja egy tanulmány. A Science című folyóiratban megjelent cikk szerint négy nagy szennyvíz-pumpa fokozott aktivitása okozhatta, hogy az amerikai államban negyvenszeresére nőtt a földrengések száma 2008 és 2013 között. A mechanizmus lényege, hogy az egy-két mérföldre a föld alá juttatott víz szétterjed és akár 35 kilométer távolságban is aktivizálhatja az ott húzódó törésvonalon felhalmozódott feszültséget, földrengést váltva ki – írja az MTI.

A Jones nevű kisváros körül például több mint 2500, hármasnál nagyobb erősségű rengés történt 2008 óta – írja a BBC News. Ez az Egyesült Államok középső és nyugati területein észlelt földrengések 20 százalékát teszi ki az időszakban. A kutatók ezt az óriási növekményt azzal hozták összefüggésbe, hogy Oklahoma középső részén majdnem megduplázódott a földbe pumpált szennyvíz mennyisége 2004 és 2008 között.

Korábbi tanulmányok is kimutatták már a statisztikai összefüggést az Oklahomában, Texasban, Arkansasban és Kansasben tapasztalt nagyobb rengési aktivitás és a szennyvízpumpák működése között, az új cikk azonban a lenyomott víz szétterjedésének és a törésvonalak aktiválásának mechanizmusát is modellezi számítógépes szimuláció segítségével.

A Sweetheart, Chambers, Flower Power és Deep Throat elnevezésű pumpákat üzemeltető New Dominion nevű cég azt állítja, hogy biztonságosan, az előírt paraméterek betartásával dolgoznak. Nehezményezik, hogy a szerzők nem konzultáltak a cég geológusaival és mérnökeivel, így nem győződhettek meg előfeltevéseik helyességéről. „Ezek a helytelen feltevések legjobb esetben is felelőtlenek” – idézi közleményüket a BBC News.

A szerzők szerint egyelőre kérdéses, hogy a gyakorlat nagyobb erejű földrengéseket is képes-e kiváltani. Katie Keranen, a Cornell Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint ugyanakkor „gyakran több nagy földrengést is észlelünk, amikor sok kisebb történik„.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport