Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Napelemes űreszközt visz fel a SpaceX rakétája

2014.07.10. 16:03

Egy kizárólag napenergiával működő űrjárművet indít útnak 2016-ban a kaliforniai székhelyű Planetary Society – írja az MTI. A LightSail nevű sárkány alakú űreszközt a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Falcon Heavy rakétája fogja Föld körüli pályára állítani. A működéséhez szükséges energiát a Naptól nyerő, mindössze harminc centiméteres űreszköz, amelyhez négy hatalmas, ultravékony vitorla tartozik, ezután megkezdi űrbéli felfedezőútját.

sail

A projektet magánadományokból és a The Planetary Society tagjainak felajánlásaiból finanszírozzák. Az űrkutatással foglalkozó, 1980 óta működő civil szervezet egyik alapítója a legendás amerikai csillagász, Carl Sagan volt.

Az űrkutatás világában nagy izgalommal tekintenek a napelemes űreszközökre, mivel meg van bennük a potenciál ahhoz, hogy magukkal vitt üzemanyag nélkül eljussanak más csillagokhoz és galaxisokhoz.

A tervek szerint a LightSail idővel továbbáll az alacsony Föld körüli pályáról – ahol a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is kering – és közepes magasságú Föld körüli pályára áll.

A LightSail kezdetben egy másik, Prox–1 nevű űreszközben fog utazni, amely idővel kilövelli a napvitorlást, hogy aztán a nyomába szegődve képeket készítsen róla. Néhány héttel Föld körüli pályára állása után a napvitorlás kinyitja 32 négyzetmétert kitevő vitorláit, amitől a Földről is láthatóvá válik.