Előd
9 °C
17 °C

Olyan sötét feketét alkottak, hogy nem is látni

2014.07.14. 11:46

Soha olyan feketét nem kreáltak még, mint amilyet egy brit cég állított elő: a speciális anyag a látható fénynek mindössze a 0,035 százalékát nem nyeli el, és ez új világrekord.

A szénszálas nanocsövekből megalkotott szuperfekete anyag annyira sötét, hogy ránézni sem könnyű. Egyszerűen túl kevés fény jön ki belőle ahhoz, hogy az emberi szem a megszokott módon érzékelje a látványt, inkább egy homályos szélű lyukként látja, mint fekete szövetként.

newblack

A Vantablack fantázianevű anyagot alumíniumfólián növesztették a newhaveni cég szakemberei. A fényképeken látszik, hogy a fekete anyag teljesen eltünteti a fólia gyűrődéseit. Nem kisimítja őket, hanem a szemünk nem kap elég fényt a domborulatok érzékeléséhez.

A cég nem árulta el, hogy mennyibe kerül az anyag előállítása, de a cég szóvivője érzékeltette, hogy valószínűleg nem a ruhaipar csap majd le a lehetőségre. Ben Jensen szerint ráadásul nem is lenne sok értelme ruhát készíteni egy anyagból, hiszen semmilyen részletet nem lehetne kivenni, ha valaki felvenné.

A szakember szerint az ultrasötét anyagnak a távcsövek kalibrálásánál lesz szerepe. A legidősebb, leghalványabb galaxisok megfigyelésénél ugyanis fontos, hogy az érzékelők a lehető legsötétebb felülethez képest keressék a fényeket, ezért a feketénél is feketébb célponton kell őket beállítani.

Az anyag működésének lényege, hogy a fény ugyan be tud hatolni a hajszálnál ezerszer vékonyabb csövek szövetébe, de onnan már csak elenyésző mennyiségben jut vissza újra a szöveten kívülre. A színek tudományával foglalkozó szakértők szerint a fekete eddig ugyanúgy a fény által keltett szín volt, mint mondjuk a piros vagy a kék, de ezek az új módszerek már a fény hiányával dolgoznak. Szerintük pillanatnyilag csak az űrbéli a fekete lyukak azok, amikre nézve ezt a feketét láthatjuk, így a földön létrehozott fényelnyelő anyagok azt a színt és állapotot közelítik meg.