Hopp, egy 450 ezer fényév hosszú, 295 ezer fényév szélességű régió

2014.07.24. 11:45

A Centaurus A elliptikus óriásgalaxis távoli peremét tárta fel a Hubble űrtávcső. Az ott talált csillagtérség sokkal nagyobb, mint korábban feltételezték, írja az MTI.

„Elliptikus galaxisnak soha még ilyen távoli részét nem fedezte fel az ember” – hangsúlyozta a Hubble tájékoztatási központjának közleménye.

A csillagászok körülbelül 450 ezer fényév hosszúságú, 295 ezer fényév szélességű régióra bukkantak – olvasható az Astrophysical Journal online szaklapban megjelent tanulmányban. Összehasonlításul: a Földnek otthont adó Tejút átmérője mintegy 120 ezer fényévnyi.

Az NGC 5128-nak is nevezett Centaurus A mintegy 12 millió fényév távolságra található a Földtől, a Kentaur csillagképben, így ez a Tejúthoz legközelebb eső elliptikus óriásgalaxis.

„Találtunk ezenkívül csillagokat elszórva egy irányban, ami szabálytalan alakúvá teszi a halót, és ilyennel sem találkoztunk még” – mondta Marina Rejkuba, a tanulmány vezető szerzője. (A halo a galaxisok legnagyobb és legritkább, közel gömb- vagy elliptikus alakú térsége, amely főleg idős csillagokat, gömbhalmazokat tartalmaz.)

A szokatlan eloszláson kívül a csillagok más meglepő tulajdonsága is kiderült: úgy tűnik, bővelkednek a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemekben. A Tejút és más közeli spirális galaxisok halóinak csillagaiban általában kevés a nehéz elem.

A Hubble-t az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) számára fejlesztették, és 1990-ben bocsátották pályájára. Utódja a James Webb űrtávcső lesz, azt a tervek szerint 2018-ban bocsátják fel.  • Hírek
  • Árfolyam