Kacsákat etet? Kenyérrel? Gratulálunk, ön egy gyilkos!

2014.08.04. 08:59

Az emberek valamiért imádják etetni a madarakat, és ez nyáron, vízparton azonban családi szórakozássá lép elő. A LiveScience egy friss blogbejegyzéséből most az is kiderül, miért rossz, ha kenyérrel és hasonlókkal etetjük a madarakat.

A vízimadarak, főleg a még fejlődésben lévő fiókák esetében nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne kenyeret, kekszet, pattogatott kukoricát és egyéb, proteinben és szénhidrátban gazdag táplálékot szórjunk ki nekik, ez ugyanis komoly betegség kialakulásához vezethet.

Az angolul csak angel wingsnek, vagyis angyalszárnynak nevezett állapot a szárnyak egy olyan deformációját jelzi, ami az ilyen tápanyag miatt felboruló fejlődés miatt alakul ki, és a madárra nézve végzetes. A rosszul kialakult, nem a test mellé simuló, hanem attól elálló szárnnyal ugyanis az állat nem lesz képes repülni.

Ne etesse kenyérrel és hasonlókkal a madarakat

Ezért ha nem az a cél, hogy az etetéssel olyan madarakat hizlaljunk fel, akik aztán nyomorult életük végén a közeli ragadozók könnyű prédájává válnak, soha többet ne adjunk nekik olyan ételt, amit alapvetően emberi fogyasztásra találtak ki. Szakemberek szerint – hacsak nincs a közelben olyan kacsaeledel-automata, amit több, balatoni városban is felállítottak – inkább zöldségeket érdemes az állatok felé hajítani. A blogbejegyzés kötözősalátát és mángoldot említ, ennek hiányában valószínűleg a sima saláta is megteszi. A szakember szerint a félbevágott és kimagozott szőlő is jó eledel, de akkor sem lövünk nagyon mellé, ha amúgy is a madaraknak szánt magvakkal próbálkozunk. A lényeg, hogy keksszel és kenyérrel ne etessük őket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport