Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Elkészült az ebola genetikai térképe

2014.08.29. 15:15

Elkészült a nyugat-afrikai járványt okozó ebolavírus genetikai térképe, amelynek segítségével nyomon követhetők a mutációk. A gyógyszereket és védőoltásokat fejlesztő kutatók munkáját is támogathatja a friss kutatás – írja az MTI. 

Ebolavírus
Ebolavírus

A több mint ötven tudós munkája 78 pácienstől származó minták elemzésén alapul. Tanulmányuk a Science tudományos folyóirat friss számában jelent meg. A tudósok közül öten a járvány elleni harc közben a vírus áldozatai lettek.

A kórokozó a korábbi ebolatörzsekhez képest több mint 300 alkalommal esett át mutáción –mondta Stephen Gire, a Harvard Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője. A genetikai kódon mintegy ötven olyan helyet találtak, ahol a vírus megváltozott a járvány kitörése óta. Egyelőre nem tudják, mit jelentenek ezek a mutációk, de remélik, ezt is sikerül megfejteni.

Gire szerint ez gyorsnak számít az ilyen típusú vírusok mutációs sebességét tekintve. Ez azért aggasztó, mert ahogy telik az idő és terjed a fertőzés, a mutációk révén erősebbé vagy könnyebben elkaphatóvá válhat a kórokozó, de olyan mutációk is lehetnek, amelyek gyengébbé teszik - tette hozzá Pardis Sabeti, a tanulmány másik vezető szerzője.

Erica Ollmann Saphire, az amerikai Scripps Kutatóintézet víruskutatója - aki nem vett részt a munkában - úgy véli, a betegség gyógyszerét kutató szakembereknek alaposan tanulmányozniuk kell a vírus változását, hogy a kezelés valóban hatékony lehessen.

Nincs bizonyíték arra, hogy a vírusnak a jelenlegi járványt előidéző törzse genetikailag veszélyesebb lenne, mint a többi. Valószínűbb, hogy gyors terjedése az életkörülményekre, a társadalmi viszonyokra és más emberi tényezők számlájára írható.