Magyar asztrofotósok taroltak Németországban

2014.09.17. 10:37

Bár a magyar asztrofotósok rendszeresen kerültek be a téma legjobbjai közül válogató gyűjteményekbe, például a NASA legjobb asztrofotókat bemutató naptárjába, az APOD-ba, most olyan sikerről érkezett hír, ami példátlan a csillagászati fotózás hazai viszonylatában.

Az egyik legnagyobb értékű versenyen, az ASA Astrophotography Competition 2024 nevű nemzetközi asztrofotós megmérettetésen az első és a második díjat is magyar fotós hozta el. Éder Iván A Szív-köd című képével lett az első, míg Fényes Lóránd a Skorpió szíve című fotóval a második. A versenyen nagy értékű nyereményekkel jutalmazták a helyezetteket, vagyis a versenyzők nem pénzt kaptak, hanem speciális, asztrofotósoknak kifejlesztett csillagászati eszközöket.

A versenyre sok száz képet neveztek, a zsűri ezek közül találta a két legjobbnak a magyar fotósok műveit. Könnyen lehet, hogy a közeljövőben jön még jó hír a témában, ugyanis szerda este hirdetik ki a másik fontos verseny, a brit Astronomy Photographer of the Year, vagyis az Év Asztrofotósa idei nyerteseit, és ott is több magyar is szerepel a mezőnyben.

Aki valaha próbálta már lefotózni akár csak a Holdat, az talán sejti, milyen speciális tudást és technikát igénylő dolog a csillagászati témák, főképp a különösen távoli, úgynevezett mélyűr objektumok fényképezése. A nyertes kép például tíz darab, egyenként félórás expozíciójú fotóból lett összerakva.  • Tippek
  • Bankszámla