Piroska
-2 °C
5 °C

Ismeretlen csontokat találtak a dodóban

2014.11.07. 16:54

A dodó a világ egyik leghíresebb kihalt állata, de csak most, több száz évvel a kihalása után vizsgálták meg alaposabban a maradványait. Három olyan csontot is találtak, amelyekről eddig nem tudtak.

Bár a dodó a galambok rokona volt, nem tudott repülni, és erős teste miatt sokáig úgy hitték, hogy a ragadozómadarak leszármazottja. Körülbelül 1 méter magas volt, és a Mauritius-szigeten élt, egészen az 1693-ig, amikor az utolsó példány is elpusztult.

Békés halál

Mivela a dodó akkor halt ki, amikor ez a kifejezés még ismeretlen volt az emberiség számára, sokáig senki sem foglalkozott a biológiájával. Hanneke Meijer és Leon Claessens, a most megjelent tanulmány szerzői ezen akartak válatoztatni. Lézerszkennerrel vizsgálták meg a mauritiusi Port Louis Természettörténeti Múzeumában kiállított példányt, mert ez az egyetlen olyan teljes csontváz, amely egy állat maradványaiból áll. Ebben több, eddig ismeretlen csontot találtak.

A térdben és bokában felfedezett új csontok alapján pontosabban tudják modellezni az állat mozgását, a mellcsont pedig arról árulkodik, hogy a dodók nem harcoltak annyit egymással, mint a Rodrigez-szigeti galamb, amely szintén röpképtelen volt és kihalt a 18. században.