Hatalmas barna medvét láttak Csernobilban

2014.12.02. 10:36

Barna medvét fotózott le egy automata kameracsapda a csernobili atomerőmű közvetlen közelében. A környéken száz éve nem jegyeztek fel medvét, így megint bebizonyosodott, hogy ha egy területről eltűnik az ember, ott a természet visszaveszi az uralmat.

medve2

A mozgásra automatikusan fotózni kezdő fényképezőgépet egy tudóscsoport kezdeményezésére helyezték el a katasztrófa sújtotta övezetben. A szakemberek a radioaktív sugárzás hatásait vizsgálják a készülő felvételek segítségével, így bukkantak rá a medvére is.

medve1

Nem ez az első alkalom, hogy nagytestű vadállatot fotóz a csapda: keveredett már hiúz, vaddisznó, ló, szarvas, de még szürke farkas is a lencsék elé.

A 15 fényképezőgépből álló rendszer segíti a szakembereket abban, hogy felmérjék, pontosan milyen élővilág költözik az 1986-ban balesetet szenvedett és lezárt erőmű, illetve az ugyanekkor teljesen kiürített város környékére. A terv szerint 2015 végéig csak megfigyelik az állatokat, és csak 2016-ban kezdik el a populáció egy-egy tagjára felszerelni azokat a rádió-adóvevőket, amikkel pontosan nyomon tudják majd követni az állatok mozgását, illetve mérni tudják, mekkora sugárdózist szenvednek el a különböző életmódot élő fajok.  • Hírek
  • Árfolyam