Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas barna medvét láttak Csernobilban

2014.12.02. 10:36

Barna medvét fotózott le egy automata kameracsapda a csernobili atomerőmű közvetlen közelében. A környéken száz éve nem jegyeztek fel medvét, így megint bebizonyosodott, hogy ha egy területről eltűnik az ember, ott a természet visszaveszi az uralmat.

medve2

A mozgásra automatikusan fotózni kezdő fényképezőgépet egy tudóscsoport kezdeményezésére helyezték el a katasztrófa sújtotta övezetben. A szakemberek a radioaktív sugárzás hatásait vizsgálják a készülő felvételek segítségével, így bukkantak rá a medvére is.

medve1

Nem ez az első alkalom, hogy nagytestű vadállatot fotóz a csapda: keveredett már hiúz, vaddisznó, ló, szarvas, de még szürke farkas is a lencsék elé.

A 15 fényképezőgépből álló rendszer segíti a szakembereket abban, hogy felmérjék, pontosan milyen élővilág költözik az 1986-ban balesetet szenvedett és lezárt erőmű, illetve az ugyanekkor teljesen kiürített város környékére. A terv szerint 2015 végéig csak megfigyelik az állatokat, és csak 2016-ban kezdik el a populáció egy-egy tagjára felszerelni azokat a rádió-adóvevőket, amikkel pontosan nyomon tudják majd követni az állatok mozgását, illetve mérni tudják, mekkora sugárdózist szenvednek el a különböző életmódot élő fajok.