Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elveszíti eredeti színét a Tádzs Mahal

2014.12.11. 14:43

India ikonikus építészeti műemléke, a Tádzs Mahal fokozatosan veszti el eredeti színét a levegőszennyezés következtében, állapította meg egy újonnan közzétett tanulmány. Az amerikai és indiai kutatók által közösen végzett kutatás szerint a levegőben lévő szénrészecskék és por miatt veszti el eredeti színét az észak-indiai Uttar Prades tartomány Agra városában álló világhíres mauzóleum – írja az MTI.

„A kutatás kimutatta, hogy a szennyeződések, amelyek elszíntelenítik a Tádzs Mahalt, szemcsés részecskék” – mondta el Michael Bergin, a kutatócsapat vezetője, a Georgia Institute of Technology professzora.

Agra városában az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt a levegőszennyezés mértéke. Az épületkomplexum fehér márvány falairól idén nyáron az indiai hatóságok egy speciális iszappakolással igyekezték eltávolítani a rárakódott sárga szennyeződéseket.

A Tádzs Mahalt Sáh Dzsahán mogul sah építtette 1632 és 1647 között a Jamuna-folyó partján szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szereplő emlékművet minden évben turisták milliói látogatják, ezzel India egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága.