Jácint
17 °C
31 °C

Elveszíti eredeti színét a Tádzs Mahal

2014.12.11. 14:43

India ikonikus építészeti műemléke, a Tádzs Mahal fokozatosan veszti el eredeti színét a levegőszennyezés következtében, állapította meg egy újonnan közzétett tanulmány. Az amerikai és indiai kutatók által közösen végzett kutatás szerint a levegőben lévő szénrészecskék és por miatt veszti el eredeti színét az észak-indiai Uttar Prades tartomány Agra városában álló világhíres mauzóleum – írja az MTI.

„A kutatás kimutatta, hogy a szennyeződések, amelyek elszíntelenítik a Tádzs Mahalt, szemcsés részecskék” – mondta el Michael Bergin, a kutatócsapat vezetője, a Georgia Institute of Technology professzora.

Agra városában az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt a levegőszennyezés mértéke. Az épületkomplexum fehér márvány falairól idén nyáron az indiai hatóságok egy speciális iszappakolással igyekezték eltávolítani a rárakódott sárga szennyeződéseket.

A Tádzs Mahalt Sáh Dzsahán mogul sah építtette 1632 és 1647 között a Jamuna-folyó partján szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szereplő emlékművet minden évben turisták milliói látogatják, ezzel India egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága.