Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

350 ezer éve uralhatjuk a tüzet

2014.12.15. 10:34

Amennyire fontos volt a tűzgyújtás megtanulása az emberi fejlődés történetében, annyira nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor is történt. Izraeli tudósok most arra jutottak, hogy őseink nagyjából 350 ezer éve kezdték el rendszeresen használni a tűzet. Ez elég régen volt ahhoz, hogy nagy hatással legyen az emberi kultúrára és viselkedésre, de nem elég korán ahhoz, hogy magyarázatot adjon a nagy agyméret kialakulására és a hidegebb éghajlat meghódítására.

sn-fire 0
Fotó: Ron Shimelmitz / Sciencemag.org

A Haifa közelében található Tabun barlang különösen gazdag lelőhely, mert az emberi történelem szokatlanul hosszú szakaszáról kínál leleteket. A kutatók a barlangban talált kovakő-szerszámokat és a készítésük során keletkező törmeléket vizsgálta meg, amelyek különböző korú rétegekből kerültek elő. A 350 ezer évnél régebbi rétegekben a kovaöveken szinte soha nem találtak égésnyomot, de minden ennél újabb kövön tűzre utaló jeleket, például elszíneződést figyeltek meg.

Mivel a barlangokban ritkák a természetes tüzek, a tudósok a megégett kovakövek számának ugrásszerű növekedéséből arra következtetnek, hogy az ember ekkoriban tanulta meg kontrollálni a tüzet. Akár úgy, hogy képesek voltak meggyújtani, akár a természetes tűz életben és kordában tartásával. Korábban is használhattak már tüzet, de ez ritka és esetleges lehetett, mondta el Ron Shimelmitz, a Haifai Egyetem régésze, aki a Journal of Human Evolution nevű folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

Ez az eredmény egybevág több korábbi kutatással, amelyek szintén 300-400 ezer évvel ezelőttre tették a rutinszerű tűhasználat kezdtetét. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy már ennek elsajátítása előtt több százezer évvel elindult a terjeszkedés a hidegebb éghajlatok felé.

A viták ugyanakkor nem érnek véget az új tanulmánnyal. Richard Wrangham, a Harvard professzora szerint például az ember sokkal korábban, körülbelül 2 millió éve kezdett el főzni, ami hozzájárult többek között a nagyméretű emberi agy kifejlődéséhez is. Wrangham szerint az is lehet, hogy a barlangokat másként használták a korabeli lakóik, például tárolásra, maga a főzés pedig szabad téren folyt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?