Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kihalás szélére került az északi szélesszájú orrszarvú

2014.12.15. 14:21

Elpusztult Angalifu, a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike. A 44 éves hím vasárnap pusztult el a San Diego Zoo Safari Parkban, feltehetőleg idős kora miatt – írja az MTI.

Az orrszarvútülökből értékes tőrmarkolatot készítenek, illetve azt tévesen afrodiziákumnak tekintik. Mindezek eredményeként az orvvadászat a kihalás szélére sodorta ezt a súlyosan veszélyeztetett fajt. Angalifu halálával ötre csökkent a világ északi szélesszájúorrszarvú-állománya: egy példány Csehországban él, míg háromnak egy kenyai vadrezervátum ad otthont. A San Diegó-i állatkertben egy nőstény, Nola maradt, miután sikertelenek voltak a pároztatására irányuló próbálkozások Angalifuval.

A kenyai Ol Pejeta vadrezervátum a múlt héten jelentette be, hogy az intézmény három északi szélesszájú orrszarvúja – egy hím és két nőstény – nem képes természetes úton szaporodni. 2009 decemberében négy északi szélesszájú orrszarvút szállítottak Kenyába a csehországi Dvur Králové-i állatkertből, remélve, hogy természetes környezetben talán könnyebben szaporodnak az állatok.

A rezervátum munkatársai szerint az állatok számos alkalommal párosodtak egymással, sőt az egyik nőstény még egy déli szélesszájú orrszarvúval is románcba keveredett, ám egyik esetben sem született utód. Idén aztán elpusztult a hímek egyike, és a csehországi, német és kenyai szakemberek egészségi vizsgálatokat hajtottak végre a megmaradt példányokon. Az eredmények szerint a hím nagyon alacsony spermaszámmal rendelkezik, míg a nőstények vagy nem képesek teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a kicsinyüket.

A szakemberek most mesterséges megtermékenyítéssel akarják megmenteni a fajt a kipusztulástól. A kísérletbe egy déli szélesszájú orrszarvú-pótanya bevonására is sor kerülhet. Richard Vigne, a vadrezervátum illetékese szerint a mesterséges megtermékenyítési technikák korántsem kockázatmentesek, de a szakértők szerint nincs már más lehetőség, az idő pedig egyre fogy.