Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A kihalás szélére került az északi szélesszájú orrszarvú

2014.12.15. 14:21

Elpusztult Angalifu, a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike. A 44 éves hím vasárnap pusztult el a San Diego Zoo Safari Parkban, feltehetőleg idős kora miatt – írja az MTI.

Az orrszarvútülökből értékes tőrmarkolatot készítenek, illetve azt tévesen afrodiziákumnak tekintik. Mindezek eredményeként az orvvadászat a kihalás szélére sodorta ezt a súlyosan veszélyeztetett fajt. Angalifu halálával ötre csökkent a világ északi szélesszájúorrszarvú-állománya: egy példány Csehországban él, míg háromnak egy kenyai vadrezervátum ad otthont. A San Diegó-i állatkertben egy nőstény, Nola maradt, miután sikertelenek voltak a pároztatására irányuló próbálkozások Angalifuval.

A kenyai Ol Pejeta vadrezervátum a múlt héten jelentette be, hogy az intézmény három északi szélesszájú orrszarvúja – egy hím és két nőstény – nem képes természetes úton szaporodni. 2009 decemberében négy északi szélesszájú orrszarvút szállítottak Kenyába a csehországi Dvur Králové-i állatkertből, remélve, hogy természetes környezetben talán könnyebben szaporodnak az állatok.

A rezervátum munkatársai szerint az állatok számos alkalommal párosodtak egymással, sőt az egyik nőstény még egy déli szélesszájú orrszarvúval is románcba keveredett, ám egyik esetben sem született utód. Idén aztán elpusztult a hímek egyike, és a csehországi, német és kenyai szakemberek egészségi vizsgálatokat hajtottak végre a megmaradt példányokon. Az eredmények szerint a hím nagyon alacsony spermaszámmal rendelkezik, míg a nőstények vagy nem képesek teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a kicsinyüket.

A szakemberek most mesterséges megtermékenyítéssel akarják megmenteni a fajt a kipusztulástól. A kísérletbe egy déli szélesszájú orrszarvú-pótanya bevonására is sor kerülhet. Richard Vigne, a vadrezervátum illetékese szerint a mesterséges megtermékenyítési technikák korántsem kockázatmentesek, de a szakértők szerint nincs már más lehetőség, az idő pedig egyre fogy.