Olivér
4 °C
8 °C

Az internet mai nyertese: a madárfióka, ami hernyónak álcázza magát

2014.12.17. 17:15

Az Amazonas-menti esőerdőkben él egy madár, aminek fiókája olyan meglepő mimikrit fejlesztett ki, hogy a kutatók csak mostanában vették észre, annak ellenére, hogy már évtizedek óta ismerik a fajt.

A Laniocera hypopyrra nevű madár fiatal egyedei ugyanis abban a három hétben, ami a születésük és a röpképességük között van, mérgező hernyónak adják ki magukat. Ehhez nem csak tiritarka tollazatot növesztenek, de veszély esetén úgy is mozognak, mint egy hernyó: hullámozva kúszva.

A fiókák eleve narancsszínű, fekete foltos tollakkal születnek, és a kutatócsoport néhány nap után vette észre a furcsa mozgást. A mozgás már önmagában zseniális, de a fiatal madarak arra is odafigyelnek, hogy a madárszerű testrészeiket, például a szárnyaikat elrejtsék, kúszás közben a testük mellé szorítják azokat.

A kutatók szerint a fiókák kiszolgáltatottsága, illetve a születés és a repülés megtanulása között lévő hosszú idő az, ami miatt a madarak kifejlesztették a hernyónak látszás különleges képességét, és az idejük nagy részét így is töltik. Tulajdonképpen csak akkor viselkednek normális madárfiókaként, amikor a szüleik táplálékot hoznak nekik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?