Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a Philae legelső képe, de sok mindent nem fog rajta látni

2014.12.18. 15:34

Közzétették a Philae landolásának első felvételét, amely akkor készült, amikor a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére bocsátott leszállóegység először pattant vissza a felszínről. A kép teljes homályt mutat – írja az MTI.

Philae-lander-lives-on-through-dramatic-images-of-its-landing

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége november közepén landolt a 67/P jelű, négy kilométer széles üstökösön, de előbb kétszer visszapattant róla. Az újonnan kiadott kép azért teljesen elmosódott, mert a minilabor éppen mozgásban volt, amikor a CIVA kamerarendszer a fotót készítette.

"A kép sokkoló volt, mivel nyilvánvalóvá vált: a minilabor nem áll, hanem mozog. Az adatokkal együtt ez azt bizonyította, hogy nem vagyunk az üstökösön! Borzasztó volt a pillanat, mert nem tudtuk, visszajutunk-e az üstökös talajára"

– magyarázta Jean-Pierre Bibring, a Rosetta-misszió egyik vezető kutatója a San Franciscóban zajló Amerikai Geofizikai Egyesület ülésén.

Végül megérkeztek az éles képek, amelyeket a leszállóegység kamerái készítettek, de akkorra a Philae már az égitest egy ismeretlen pontján, egy árokban állt. Az árnyékos üregben drámaian csökkent a minilabor napelemeit érő fény mennyisége, így azok nem tudtak újratöltődni.

A leszállóegység saját tápegységei 60 órára elegendő energiát biztosítottak a 100 kilós szerkezetnek. Munkája végén a minilabor végül hibernált állapotba került, míg a Naprendszer belseje felé haladó 67/P jobb fényviszonyok közé nem ér. Ez a következő hetekben várható.

79800425 pc

Bibring megmutatta azt a felvételt is, amely a Philae tartózkodási helyén készült. A képet már korábban közzétették, ám közben az elemzések során új részleteket fedeztek fel rajta. A felvételen a Philae mellett emelkedő fal látható, amelyet Perihelion-sziklának kereszteltek. A fénypontok a robotról érkeztek a sziklára.

Közben folytatódik a Philae utáni vadászat is, mivel továbbra sem tudni, pontosan hova sikerült leszállnia. A Rosetta egy sor felvételt készített az üstökösről december 12-én, 13-án és 14-én. Amint ezek a képek eljutnak a Földre, a kutatók azt remélik, megtalálják rajtuk az elveszett minilabort. Ha a pontos helyét sikerül megállapítani, könnyebb megbecsülni az újraéledése valószínűségét. Bibring a konferencián úgy fogalmazott: biztos abban, hogy hallunk még a robotról.