Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Itt a Philae legelső képe, de sok mindent nem fog rajta látni

2014.12.18. 15:34

Közzétették a Philae landolásának első felvételét, amely akkor készült, amikor a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére bocsátott leszállóegység először pattant vissza a felszínről. A kép teljes homályt mutat – írja az MTI.

Philae-lander-lives-on-through-dramatic-images-of-its-landing

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége november közepén landolt a 67/P jelű, négy kilométer széles üstökösön, de előbb kétszer visszapattant róla. Az újonnan kiadott kép azért teljesen elmosódott, mert a minilabor éppen mozgásban volt, amikor a CIVA kamerarendszer a fotót készítette.

"A kép sokkoló volt, mivel nyilvánvalóvá vált: a minilabor nem áll, hanem mozog. Az adatokkal együtt ez azt bizonyította, hogy nem vagyunk az üstökösön! Borzasztó volt a pillanat, mert nem tudtuk, visszajutunk-e az üstökös talajára"

– magyarázta Jean-Pierre Bibring, a Rosetta-misszió egyik vezető kutatója a San Franciscóban zajló Amerikai Geofizikai Egyesület ülésén.

Végül megérkeztek az éles képek, amelyeket a leszállóegység kamerái készítettek, de akkorra a Philae már az égitest egy ismeretlen pontján, egy árokban állt. Az árnyékos üregben drámaian csökkent a minilabor napelemeit érő fény mennyisége, így azok nem tudtak újratöltődni.

A leszállóegység saját tápegységei 60 órára elegendő energiát biztosítottak a 100 kilós szerkezetnek. Munkája végén a minilabor végül hibernált állapotba került, míg a Naprendszer belseje felé haladó 67/P jobb fényviszonyok közé nem ér. Ez a következő hetekben várható.

79800425 pc

Bibring megmutatta azt a felvételt is, amely a Philae tartózkodási helyén készült. A képet már korábban közzétették, ám közben az elemzések során új részleteket fedeztek fel rajta. A felvételen a Philae mellett emelkedő fal látható, amelyet Perihelion-sziklának kereszteltek. A fénypontok a robotról érkeztek a sziklára.

Közben folytatódik a Philae utáni vadászat is, mivel továbbra sem tudni, pontosan hova sikerült leszállnia. A Rosetta egy sor felvételt készített az üstökösről december 12-én, 13-án és 14-én. Amint ezek a képek eljutnak a Földre, a kutatók azt remélik, megtalálják rajtuk az elveszett minilabort. Ha a pontos helyét sikerül megállapítani, könnyebb megbecsülni az újraéledése valószínűségét. Bibring a konferencián úgy fogalmazott: biztos abban, hogy hallunk még a robotról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!