Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki mondta, hogy nem lehet élni a Vénuszon?

2014.12.22. 10:11

Őrültség lenne leszállni a Vénusz felszínére, hiszen ott még az ólom is megolvad, és olyan nagy a nyomás, mintha másfél kilométeres mélységben lennénk a tenger fenekén. A NASA azonban úgy véli, a bolygó légkörében egész jól el tudnánk lenni. Az ötlet annyira nem újdonság, hogy a Star Wars felhővárosától a Bespin bolygó légkörében az Elysium űrbéli lakóparkjáig tucatnyi scifi feldolgozta a témát.  

nasa
Fotó: NASA Langley Research Center

Az amerikai űrhivatal nem a filmiparban nyomul, hanem kipróbálná az ötletet. Napelemes léghajókat küldene a bolygó légkörébe, hogy az űrhajósai egyfajta lebegő városban éljenek egy hónapon át. Először persze csak egy robot küldene a Vénuszhoz a High Altitude Operational Concept (HAVOC) nevű projekt keretében. 

A Vénusz nagyon jó úti cél, érdemes lenne felfedezni és kolonizálni - mondta Chris Jones, a NASA munkatársa, aki a Langley Kutatóközpontban foglalkozik űrbéli küldetések elemzésével.

Bár az űrkutatók többsége a Marsra fókuszál, a Vénusz meghódítása sok szempontból könnyebb lenne. Közelebb is van hozzánk, csupán (a két bolygó keringésének függvényében) 38-261 millió kilométerre, szemben a Marssal, amely 56-401 millió kilométerre van a Földtől. A mérete is összemérhető a Földével, 6052 km a sugara, míg a Földé 6371 km, és a két bolygó sűrűsége, kémiai összetétele is hasonló.