Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A hangyák inkább balra mennének

2014.12.29. 13:14

Több élőlénynél megfigyelhető valamelyik oldal előnyben részesítése a mozgás vagy érzékelés során. Az emberek 90 százaléka például jobbkezes, míg a háziméh elsősorban a jobb szemére hagyatkozik a tárgyak észlelésében. Ha Y-alakú üvegbe rakják, az amerikai csótány általában jobbra fordul, míg az óriás tutajpoloska a balra eső elágazást választja egy T-alakú alagútban.

A bristoli és oxfordi egyetemek közös kutatócsapata arra volt kíváncsi, hogy a Temnothorax albipennis nevű hangyafajnál is fennáll-e valamilyen oldalpreferencia. Az első kísérletben nyolc különböző kolónia viselkedését figyelték meg, amint egy új területet fedeznek fel. 35 esetben fordultak balra a szemmel tartott hangyák, míg jobbra csak 19 alkalommal. A második teszt során olyan labirintusba engedték be őket, amelyben az utak kétfelé ágaztak. Ebben az esetben 50-szer haladtak tovább balra, a 30 jobboldali fordulattal szemben.

Edmund Hunt, a Biology Letters of the British Royal Society című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője szerint az eredmények statisztikailag számottevőek, és a baloldali elfogultság elég erős volt ahhoz, hogy a vizsgált hangyafaj teljes populációjára rávetithető legyen.

A gerinceseknél az aszimmetria annak tudható be, hogy a két agyfélteke más-más funkciókat lát el, és hozzájárulhat ahhoz, hogy képesek legyenek két feladatot egyszerre elvégezni. A hangyáknál a kutatók szerint az lehet az ok, hogy a bal szemüket használják a ragadozók észlelésére, így ezzel a viselkedéssel hamarabb érzékelik a veszélyforrást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?