Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a nácik titkos atombombagyárát

2014.12.29. 15:06

Hatalmas náci fegyvergyár helyszínét találhatták meg egy osztrák kisváros közelében. A St. Georgen an der Gusen melletti létesítményben valószínűleg nukleáris fegyvereket próbáltak kifejleszteni, a környéken ugyanis az átlagosnál magasabb radioaktivitást mértek. Ez a komplexum lehetett a Harmadik Birodalom legnagyobb titkos fegyvergyártó üzeme - mondja Andreas Sulzer osztrák dokumentarista, aki egy öreg fizikus naplója alapján talált rá a betemetett bunkerre.

A hatalmas földalatti csarnokokat jól elrejtették, csak komoly munkával tudták áttörni a bejáratot eltakaró hatalmas gránitfedőt. Sulzer szerint a most felfedezett járatok egy gigantikus ipari komplexum részét képezték, és kapcsolatban álltak a közeli B8 Bergkristall gyárral, ahol a Messerschmitt Me 262 sugárhajtású vadászgépeket rakták össze.  

A Bergkristall gyárhoz hasonlóan ezt is a közeli Mauthausen-Gusen koncentrációs tábor foglyaival építették fel, és egyes becslések szerint 320 ezren haltak bele a munkába. Sulzer történészek segítségével további bizonyítékot talált a titkos projektről, amit Hans Kammler SS tábornok vezetett. A félelmetes katona felelt Hitler V-2-es rakátaprogramjáért, és ő jegyzi a több millió zsidó megöléséhez használt gázkamrák terveit is.

A nácik feltehetően a V-2-es rakétákkal akartak mérgező gázokat, radioaktív anyagokat vagy nukleáris bombát célba juttatni.

A háború végén az orosz hadsereg a Bergkristall csarnokaiból elvitte a berendezéseket, a járatokat pedig feltöltötték betonnal. A Sulzer által most felfedezett csarnokokat valószínűleg sem az oroszok, sem az amerikaiak nem vették észre.

Sulzernek sajnos le kellett állítania az ásatásokat, mert a helyi rendőrség hiányolta a kutatási engedélyét, de a férfi egészen biztos abban, hogy jövő hónapban folytathatja a munkát a történelmi helyszínen.