Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták a nácik titkos atombombagyárát

2014.12.29. 15:06

Hatalmas náci fegyvergyár helyszínét találhatták meg egy osztrák kisváros közelében. A St. Georgen an der Gusen melletti létesítményben valószínűleg nukleáris fegyvereket próbáltak kifejleszteni, a környéken ugyanis az átlagosnál magasabb radioaktivitást mértek. Ez a komplexum lehetett a Harmadik Birodalom legnagyobb titkos fegyvergyártó üzeme - mondja Andreas Sulzer osztrák dokumentarista, aki egy öreg fizikus naplója alapján talált rá a betemetett bunkerre.

A hatalmas földalatti csarnokokat jól elrejtették, csak komoly munkával tudták áttörni a bejáratot eltakaró hatalmas gránitfedőt. Sulzer szerint a most felfedezett járatok egy gigantikus ipari komplexum részét képezték, és kapcsolatban álltak a közeli B8 Bergkristall gyárral, ahol a Messerschmitt Me 262 sugárhajtású vadászgépeket rakták össze.  

A Bergkristall gyárhoz hasonlóan ezt is a közeli Mauthausen-Gusen koncentrációs tábor foglyaival építették fel, és egyes becslések szerint 320 ezren haltak bele a munkába. Sulzer történészek segítségével további bizonyítékot talált a titkos projektről, amit Hans Kammler SS tábornok vezetett. A félelmetes katona felelt Hitler V-2-es rakátaprogramjáért, és ő jegyzi a több millió zsidó megöléséhez használt gázkamrák terveit is.

A nácik feltehetően a V-2-es rakétákkal akartak mérgező gázokat, radioaktív anyagokat vagy nukleáris bombát célba juttatni.

A háború végén az orosz hadsereg a Bergkristall csarnokaiból elvitte a berendezéseket, a járatokat pedig feltöltötték betonnal. A Sulzer által most felfedezett csarnokokat valószínűleg sem az oroszok, sem az amerikaiak nem vették észre.

Sulzernek sajnos le kellett állítania az ásatásokat, mert a helyi rendőrség hiányolta a kutatási engedélyét, de a férfi egészen biztos abban, hogy jövő hónapban folytathatja a munkát a történelmi helyszínen.