Olivér
5 °C
8 °C

Denevérek indíthatták el az ebolajárványt

2014.12.30. 16:07

Ha eddig nem tartott a denevérektől, akkor majd most fog. Kiderült ugyanis, hogy valószínűleg vírushordozó denevérek miatt fertőződött meg ebolával tavaly december végén a nyugat-afrikai Guineában az a kisfiú, akit a világszerte több ezer halálos áldozattal járó vérzéses láz első betegének tartanak.

A német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) kedden közzétett tanulmányából kiderül, hogy a Meliandou nevű afrikai faluban a gyerekek gyakran játszottak egy hatalmas üreges fa körül, ahol szelindekdenevérek (Mops condylurus) éltek. A Fabian Leendertz vezetésével tevékenykedő nemzetközi kutatócsoport az azóta leégett fa körüli talajban és az elszenesedett maradványokban megtalálták ezen denevérfajta örökítőanyagát.

A környékbeliektől azt is megtudták a szakértők, hogy a gyerekek gyakran megfogták a fában élő denevéreket, sőt időnként rostélyon megsütötték őket - írja az MTI.

Szárnyas fejvadászok

A szakértők körében a szelindekdenevérek már korábbi ebolajárványok kitörésekor is lehetséges vírusgazdaként merültek fel. A fajról köztudott, hogy képes átvészelni az ebolavírussal való megfertőződést. Az állatokban a kutatók korábban a kórokozó elleni antitesteket fedeztek fel.

Egy nemzetközi kutatócsoport 2014 áprilisában utazott a guineai határvidékre - ahonnan az ebolajárvány által leginkább érintett másik két országba, Sierra Leonéba és Libériába vezet az út -, hogy kiderítsék az ebolajárvány okát.

Az RKI tanulmánya rámutat, hogy a hasonló járványok alkalmával az elhullott vadon élő állatok száma is megnőtt, és főleg az emberszabású majmokat és némely antilopfajtát érintett a betegség. Emiatt a kutatók megvizsgálták, hogy a jelenleg érintett területen történt-e változás a környék faunájában. Végül úgy találták azonban, hogy nincsenek erre utaló jelek.

A tanulmány szerzői szerint a guineaiak gyakran kerültek kapcsolatba repülőkutyákkal is, amelyeket mindeddig az ebolajárvány elterjedésének legvalószínűbb okaiként tartottak számon. Mindenesetre a kutatók szerint a szelindekdenevér lehetséges vírushordozóként való leírása új távlatokat nyit a vérzéses láz elleni küzdelemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői jelentése szerint a fertőzöttek száma az ebola által leginkább sújtott három afrikai országban, Sierra Leonéban, Libériában és Guineában együtt már meghaladta a 20 ezret, és eddig 7842 ember halt meg a járványban. A helyzet Sierra Leonéban a legsúlyosabb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?