Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvános lett egy csomó ufóügyi akta

2015.01.21. 11:51

Az internethasználók nyilvánossága elé tárták az amerikai légierő csaknem 130 ezer oldalnyi, a titkosítás alól feloldott, azonosítatlan repülőtárgyak észlelésével és ufóügyi vizsgálatokkal kapcsolatos aktáját – írja a CNN-re hivatkozó MTI.

A Project Blue Book Collection (Kék Könyv Projekt Gyűjtemény) a Kék Könyv Projekt, a Jel Projekt és az Ellenszenv Projekt fedőnevű, ufóészleléssel kapcsolatos katonai nyomozások anyagait tartalmazza. Az aktákban részletes információk vannak többek között

  • az 1965-ös exeteri incidensről;
  • a Kenneth Arnold 1947-ben jelentett, kilenc egyidejű ufóészlelésről;
  • az 1948-ban a levegőben azonosítatlan tárggyal ütközött Thomas Mantell százados haláláról.

Az anyagokat John Greenwald ufókutató a múlt héten töltötte fel az internetre, miután a tájékoztatás szabadságára vonatkozó törvény alapján, sokéves küzdelem árán sikerült megszereznie azokat. A Greenwald által létrehozott The Black Vault (Fekete Páncélterem) adatbázis bárki által ingyen kutatható.

A Kék Könyv Projekt 1947-től 1969-ig tartó vizsgálatait az amerikai légierő ohiói Wright-Patterson támaszpontjáról irányították. Miután azok nem tártak fel jelentősebb információt, és nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy az észlelések túlmutattak volna a korabeli műszaki fejlettség szintjén, a nyomozások sorozatát leállították.