Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A fekete lyukaknak sem tesz jót a koplalás

2015.01.27. 13:26

A fekete lyukaknak sem tesz jót a koplalás, ez az energiájukból táplálkozó csillagszerű képződmények, a kvazárok elhalványulását okozza – írja az MTI. A Yale Egyetem kutatói megfigyeléseiket a The Astrophysical Journal következő számában ismertetik.

A kvazárok fényes, masszív objektumok, óriási tömegű központi fekete lyukból nyerik az energiájukat, amelybe a környezetből áramlik az anyag. Amint a fekete lyuk abbahagyja a kvazár táplálását, utóbbi aktivitása megszűnik, elveszíti fényét, és átlagos galaxismag válik belőle. Mindeddig a kutatóknak sohasem sikerült megfigyelniük, pontosan hogyan szűnik meg egy kvazár fénye – olvasható a Yale Egyetem honlapján.

A Yale Egyetem asztrofizikusai az égi egyenlítő melletti területet pásztázva fedeztek fel egy olyan kvazárt, amelynek fényessége néhány év alatt az eredeti 6-7-szeresére csökkent. Az optikai spektrumban látható erős, széles emissziós csíkok gyengüléséből arra következtettek, hogy az éltető gázok túl nagy távolságban vannak ahhoz, hogy a fekete lyuk beszippanthassa a táplálékot, ugyanakkor elég közel, hogy felhevítse őket a fekete lyukba áramló anyagok energiája.

„Az emissziós vonalakban megfigyelt változás elárulta, hogy a fekete lyuk diétába fogott, ezzel kevesebb energiát biztosított a kvazár részére, amelynek elhalványult a fénye. A kvazárok ezreit figyeltük már meg, de még soha nem láttunk egyetlen olyat sem, ami így viselkedett volna. A jelenség megfigyelésével sok újat tudhatunk meg ezeknek az objektumoknak a természetéről, életciklusáról” – mondta a tanulmány társszerzője, C. Megan Urry professzor, aki nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy egy napon a kvazár ismét kifényesedik.