Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Nanotechnológiával vadászik egy brit pók

2015.02.02. 20:52

Szintetikus szálak megerősítéséhez próbálnak új szövési technikákat ellesni egy póktól az Oxford Egyetem kutatói. A brit kertekben gyakran előforduló Uloborus plumipes, amely a rendkívül szórakoztató pamatoslábú derespók néven is ismert, alig néhány nanométer vékony szálakat sző, ami még a pókok körében is ritka. Legtöbb társa ugyanis több mikrométer vastag szálakat ereget.

A kutatók közeli fotókat és videókat készítettek a pókfajról hálószövés közben, a szövőszerveit pedig három különféle mikroszkópos módszerrel is megvizsgálták. Ennek a derespóknak az is a különlegessége, hogy a több ezer nanoszálból álló fonaluk nem ragacsos, viszont elektromos kisülésekre képes - írják a kutatók a Biology Letters című tudományos lapban.

A pók fonalszűrője volt a legérdekesebb, mert ennek a fajnak van az egyik legkisebb ilyen szerve. Ez állítja elő azokat a rendkívül finom szálakat, amelyekből a vadászathoz használt háló elkészül. A pókselyem alapanyaga kivételesen szűk és hosszú csöveken halad át az állat testében, és nagyon úgy tűnik, hogy a selyem épp csak azelőtt áll össze, hogy felbukkanna az egyedi formájú járatokból.

A pamatoslábú derespók fonalszűrője több ezer selyemgyártó egységből áll, és ezekben az egységekben a csövek mindössze 500 nanométer hosszúak, míg a szálakat kieresztő csapocskák 50 nanométeresek. A hálót a pók fésüli össze a hátsó lábain megtalálható különleges szőrök segítségével, és e folyamat során rendkívül tapadós részek keletkeznek a fonálon. 

Most az olvasztással előállított mesterséges szálak legalább 10 mikrométeresek vagy annál is vastagabbak. Ha a pamatoslábú derespók által alkalmazott szövési technikát sikerülne utánozni, és mi is tudnánk nanoméretű szálakból szőni, abból valószínűleg nagyon erős és tartós anyagok jönnének létre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!