Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Pálmalevél-kéziratokat fejtenek Tibetben

2015.03.02. 14:41

Pálmaleveleken megörökített szútra kéziratokhoz készítenek négynyelvű szótárat tibeti buddhista kutatók - számolt be Drongbu Ceringdorje tibeti szakértő hétfőn Pekingben – írja az MTI.

A kínai népfront országos bizottságának ülésére érkezett kutató szerint erre azért van szükség, hogy az ősi leiratokat mind pontosabban meg tudják fejteni. A szanszkrit-tibeti-kínai-angol nyelvű szótár előkészítése egyetemek és kutatóintézetek bevonásával még márciusban megkezdődik.

A pálmalevelekre írt szövegek többnyire szanszkrit nyelvűek, a dél- és közép-ázsiai ősi kultúrával, filozófiával, tudománnyal és történelemmel kapcsolatos fontos információk hordozói.

Tibet jelentős számú ilyen dokumentummal rendelkezik, a központi kormány által 2006-ban kezdeményezett felmérés szerint csaknem 60 ezer darab van belőlük. Valamennyi dokumentum több mint ezeréves.

A tibeti szakértő, aki az egyetlen pálmalevél-kéziratokra szakosodott tudományos kutatóintézet vezetője is egyben, közölte, hogy hamarosan hozzálátnak a felmérés második, több részletet feltáró szakaszához.  • Eladnék
  • Hírek