Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

225 varázslót tartóztattak le Tanzániában

2015.03.12. 21:43

Több mint kétszáz, magát varázslónak nevező személyt tartóztattak le a tanzániai hatóságok annak a január közepe óta tartó akciónak a keretében, aminek célja véget vetni az albínó emberek elleni gyilkosságoknak - közölte az MTI. Összesen 225 illegálisan tevékenykedő gyógyítót és jóst tartóztattak le, 97 ügyben már ítéletet is hoztak.

A fekete mágia hívei a pigmenthiányos emberek különböző testrészeinek és szerveinek varázserőt tulajdonítanak. Az albínókat rituálisan megcsonkítják vagy meggyilkolják, majd testrészeiket darabonként átszámítva 500 euróért (150 ezer forintért) árulják a varázslóknak, akik azokból varázsfőzetet készítenek. Egy egész holttestért akár 65 ezer eurónak (20 millió forintnak) megfelelő összeget is elkérhetnek.

Az ENSZ elítélte az albínók elleni támadásokat. A világszervezet szakértői attól tartanak, hogy az októberi elnökválasztás közeledtével megnövekszik majd az albínók elleni támadások száma, mivel a jelöltek szokása, hogy a győzelem érdekében varázslóhoz fordulnak.

A kelet-afrikai országban 33 ezer körül van az albínók száma, közülük 2000 óta legalább 75-en estek gyilkosság áldozatául.