Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

100 éves, spermás zsepi azonosította a költőt

2015.03.13. 16:57

A holttest kihantolása nélkül, 100 évvel ezelőtt egy zsebkendőn hagyott testnedvből azonosította Gabriele D'Annunzio (1863-1938) nagy olasz író, költő, drámaíró és háborús nemzeti hős DNS-ét az olasz csendőrség bűnügyi helyszínelő csoportja – írja az MTI.

Az író és költő emlékét ápoló alapítvány, az Il Vittoriale degli Italiani a költőtől származó használati tárgyakat, köztük egy elefántcsont fogkefét és egy szerelmeslevelet adott át a csendőrségnek. A legtöbb tárgyon nem találtak értékelhető DNS-nyomokat, egyedül annak a spermafoltos fehér zsebkendőnek a vizsgálata hozott eredményt, amelyet a különc személyiség egyik szeretőjének, Olga Levi Brunner grófnőnek hagyott emlékül 1916-ban egy szenvedélyes szerelmes éjszaka után.

A zsebkendőn talált DNS-t a költő és háborús hős egy férfi leszármazottjának, dédunokájának, Federico D'Annunziónak a DNS-ével vetették össze, és a vizsgálat igazolta a rokonságot. A foltos zsebkendő tudományos vizsgálata szükségtelenné tette a koporsó kihantolását D'Annunzio örökítőanyagához azonosításához – mondták az alapítvány és a rendőrség közös csütörtöki milánói sajtótájékoztatóján.

Nem akarják klónozni

Az alapítvány elnöke, Giordano Bruno Guerri elmondta, hogy nem akarják klónozni D'Annunziót, de senki sem tudhatja, hová fejlődik a társadalom és a tudomány, és jó, ha megvan a DNS.

A főleg az 1920-as és 1930-as években felkapott Gabriele D'Annunzio különleges helyet foglal el az olasz emlékezetben, személyét egyszerre övezi csodálat és vita. Nagyon népszerű azon hősies cselekedetei miatt, amelyeket magányosan és rendkívüli vakmerőséggel hajtott végre az Osztrák-Magyar Monarchia ellen. Emblematikus alakja az olasz irrendentizmusnak is, a fasizmust megihlető áramlatnak, amely az elveszített isztriai területek visszaszerzését tűzte ki célul, bár ő maga később eltávolodott Mussolini rendszerétől.