A legjobb helyen nem látszott a napfogyatkozás

2015.03.20. 13:30

Felhőtakaró fosztotta meg a teljes napfogyatkozás látványától az embereket pénteken a Feröer-szigeteken, amelyeket pedig 10 ezer turista özönlött el a ritka élmény kedvéért – írja az MTI. A borult idő ellenére a turisták és a helyi lakosok egy része huhogott és tapsolt, amikor 2 percre és 45 másodpercre bealkonyult az Izland és Skócia között fekvő, 18 sziklás szigetből álló terület fölött.

A távolról, például Dániából érkezett turisták nagyot csalódtak, hogy nem láthatták a teljes napfogyatkozást, noha sokan közülük már évekkel ezelőtt szállást foglaltak a szigeteken. A szigetcsoport északi részéről arról számoltak be szemtanúk, hogy a madarak elhallgattak, a kutyák viszont üvölteni kezdtek a szokatlan égi jelenség hatására. Sokakat meglepett, hogy milyen gyorsan lett sötét.

Szárazföldről egyedül a Dániához tartozó Feröer-szigetekről és a Norvégia partjaitól 800 kilométerre északra fekvő Spitzbergákról (norvég nevén Svalbard-szigetek) lehetett látni teljes napfogyatkozást. Más térségbeli szigetcsoportokon (Hebridák, Orkney, Shetland) csak 95 százalékban takarta el a Napot a Hold.

A Norvégia és az Északi-sark között körülbelül félúton fekvő Spitzbergákon, ahova mintegy másfél ezer turista érkezett erre az alkalomra, tiszta idő volt a napfogyatkozás idején. A szigetek legnagyobb településén, Longyearbyen az emberek kiabáltak, éljeneztek, tapsoltak, amikor elsötétült a Nap. Egyesek pezsgőt bontottak, mondván, hogy ez hagyomány napfogyatkozás idején.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla