Pusztító kórt hoz a trágyaszag

2015.03.31. 16:21

A lágy nyári szellő által hozott istállószagot sokan társítják a vidéki élet romantikájával, de elég egy jó mélyet szippantani a levegőből, hogy kórokozók ezrei támadják meg a szervezetünket. Egy amerikai tehenészeteken elvégzett kutatásból kiderült, hogy az antibiotikumnak ellenálló baktériumokat simán elrepülnek a széllel, tehát sikerült azonosítani egy újabb veszélyforrást, ami az egészségünket fenyegeti.

A Texas Tech University kutatói hat hónapon át gyűjtöttek be levegő által vitt részecskéket tíz farm közelében, és arra jöttek rá, hogy az irányukból jövő áramlatok sokkal több mikrobát tartalmaznak, és azok közt soknak vannak antibiotikumnak ellenálló génjeik.

Ezek a baktériumok hosszú ideig aktívak maradnak, és nagy távolságokat tudnak megtenni - mondta Phil Smith, a tanulmány társszerzője. Kollégája, a biológus Greg Mayer hozzátette, a felfedezés után nem szívesen vett levegőt a környéken. A helyi gazdák, akik 14 millió vágóállat fölött rendelkeznek, túlzónak találták azokat a megállapításokat, hogy a széllel szálló baktériumok károsak az emberi egészségre.

A tanulmány a maga nemében úttörőnek mondható. Az a tény, hogy a könnyen belélegezhető, akár a légkörbe is eljutó (PM2,5) részecskékből naponta több tízezer kilogrammot bocsátanak ki Colorad, Kansas, Nebraska, Oklahoma és Texas farmjai, mindenképpen figyelmet érdemel.  • Hírek
  • Bankszámla