Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Azt hisszük, okosabbak leszünk a Google-től

2015.04.01. 12:47

Az Amerikai Pszichológiai Társaság  Journal of Experimental Psychology: General című szaklapban megjelent kutatása szerint okosabbnak hiszik magukat azok, akik az interneten keresnek információkat. Mármint nem másoknál, hanem annál, amilyen okosak valójában.

„Az internet nagyon hatékony környezet, bármilyen kérdés beírásával gyakorlatilag elérhető a világ tudása. Egyszerű összekeverni saját tudásunkat külső forrásokkal. Az emberek gyakran nagyon pontatlanul ítélik meg, mennyit tudnak valójában, és mi az, amit az internet tud helyettük” – mondja Matthew Fisher, az amerikai Yale University kutatója. 

A kutatók több kísérletben bizonyították, hogy azok a résztvevők, akik kerestek az interneten, azt hitték, többet tudnak adott kérdésről, mint a kontrollcsoport. Meglepte a kutatókat, hogy az online keresők még akkor is jobbnak ítélték tudásukat, ha nem találták meg, amit kerestek. Az internetezők azt is gondolták, hogy az agyuk jóval aktívabb, mint a kontrollcsoporté. 

A részvevőknek olyan kérdésekre kellett keresniük, mint:

  • Hogyan működik a cipzár? (Ki ne tudná, itt egy remek gif róla.)
  • Miért melegebbek a felhős esték? (de hiszen ez is könnyű.)
  • Miért békésebb az ősi kusita kultúra, mint a görög történelem? (Erre nem találtak választ a résztvevők, úgy voltak beállítva a Google szűrői.)

Az adatokból az is egyértelműen kiderült, hogy a guglizás a felelős a magasabb önbizalomért: ha kifejezetten egy weboldalt adtak a résztvevőknek, azon kellett megtalálniuk a választ, már nem értékelték magukat jobbra a kontrollcsoportnál.