Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Fukusimai sugárzást mutattak ki Kanadánál

2015.04.08. 21:08

A 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset miatt a Csendes-óceán vízébe került radioaktív izotópok jelenlétét mutatták ki olyan vízmintákban, amelyeket Kanada nyugati partjainál gyűjtöttek. A tudósokat, civil szervezetek képviselőit és önkénteseket összefogó Egyesített Fukusimai Óceáni Radioizotóp-figyelő Hálózat (InFORM) most először észlelte cézium-134 radioizotóp nyomait Észak-Amerika partjai közelében.

Japánban 2011 márciusában egy földrengést követő pusztító szökőár miatt súlyosan megrongálódott a fukusimai atomerőmű. Nagy mennyiségű, cézium-134 izotópot is tartalmazó radioaktív víz szivárgott a Csendes-óceánba, írja az MTI.

A vízmintát idén februárban gyűjtötték Brit Columbia tartomány partjai közelében. Jay Cullen, a Victoriai Egyetem professzora, és az InFORM munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a számítógépes modellek alapján nagyjából ekkorra várták a szennyeződés megjelenését Észak-Amerika partjainál. A szakember hozzátette azt is, hogy a cézium-134 izotóp szintje nagyjából ezerszer alacsonyabb volt a mintában, mint amit még biztonságosnak lehet tekinteni ivóvíz esetén.

A szervezet tájékoztatása szerint még több éves megfigyelésre lesz szükség ahhoz, hogy biztonsággal fel lehessen mérni a fukusimai atomkatasztrófa környezetre gyakorolt teljes hatását.