Összevissza hordták a perui múmiákat

2015.04.08. 16:56
Tenahaha-2
Fotó: Matthew Edwards

Több tucat sírt, bennük rengeteg múmiát találtak kanadai régészek egy 1200 éves temetkezési helyen, Peru Cotahuasi-völgyében. A lelőhelyet Tenahahának nevezték el. A torontói Royal Ontario Museum kurátora frissen megjelent Tenahaha and the Wari State: A View of the Middle Horizon from the Cotahuasi Valley című könyvében ír a leletekről. A koporsók lezárása előtt a múmiák térdeit felhúzták könyökükhöz, kezüket pedig keresztbe tették mellkasukon. 

A csontvázakat megkötözték és több réteg textilbe csomagolták. A múmiák kora az újszülött magzatoktól az idősebb felnőttekig terjed. Többet, például a csecsemőket tégelyekbe temették. A temetkezési helytől nem messze falvak voltak.

A múmiák mára rossz állapotban vannak a víz és a rothadás miatt. A kutatók szerint néhány múmiát valamikor az idők során széttörtek, eltörték csontjaikat és mozgatták őket a sírok között. A tudósok találtak olyan sírt, amiben 400 különböző ember maradványai lehetnek, fogak, kezek és lábak.

A radiokarbonos vizsgálatok alapján a sírok i.e 800-1000 környékéről származnak. Az ásatások, amikről a könyv beszámol, 2004-2007 között folytak.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM