Már macskavégbél sem kell a cibetkávéhoz
A cibetmacska ürülékéből kivont baktériumokkal, laboratóriumi körülmények között sikerült luxuskávét készíteni a tajvani Nemzeti Pingtung Egyetem egy professzorának és hallgatóinak – írja az MTI. Hat év kellett a különleges ital mesterséges előállítási módjának kifejlesztéséhez, de megérte, hiszen
gazdag textúrájában az ízek 47 különböző rétege fedezhető fel,
köztük a karamell, a mandula, a tej és a csokoládé zamata, mondta Hszie Pao-csuan professzor, a kutatás vezetője. Az új termékben 16 ízzel több található, mint a hagyományos cibetkávéban. Az új ital a kapható kávéfélék legtöbbjénél jóval kevesebb koffeint is tartalmaz.
Az élelmiszerkutatással foglalkozó Hszie és hallgatói indonéziai cibetmacskáktól gyűjtött ürülékmintákat elemeztek, és a bennük talált 136 baktériumtörzsből kiválasztottak 16-ot, hogy a kávé készítéséhez szükséges erjedéshez megfelelő körülményeket teremtsenek velük. Az így előállított ínyenc kávét az egyetemen a hagyományos cibetkávé árának kevesebb mint feléért, kilogrammonként több mint 80 ezer forintnak megfelelő összegért árulják, hogy több tajvani engedhesse meg magának a ritka és költséges italt.
A hagyományos cibetkávé – indonéz nevén Kopi Luwak – úgy készül, hogy a cibetmacska megeszi a kávécserje gyümölcsét, az emésztetlen magvakat kiüríti, ezeket szedik össze, tisztítják, érlelik és pörkölik. Hszie szerint az ő kávéjuk miatt senkinek sem lehetnek higiéniai kifogásai, hiszen az a készítésekor