Jusztin
14 °C
31 °C

Katmandut méterekkel eltolhatta a földrengés

2015.04.28. 23:49 Módosítva: 2015.04.28. 23:50

Néhány, feltehetően három méterrel délebbre tolta a földet Katmandu alatt a szombati nepáli földrengés, a Mount Everest magassága azonban ugyanakkora maradt, jelentették be brit és ausztrál szeizmológusok. A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés az elmúlt több mint 80 év legpusztítóbb földmozgása volt a himalájai országban, több mint ötezer ember életét követelte, és több mint tízezren sérültek meg. Az ENSZ becslései szerint a 28 milliós Nepál nyolcmillió lakosát érintette a katasztrófa.

A lakosok tömegével próbálják elhagyni a nepáli fővárost, de a kevés autóbusz miatt nagy a tülekedés.  Szerda reggel már a rendőrségnek kellett beavatkoznia a központi buszpályaudvaron. A távozni akarók hajnal óta gyülekeztek, hogy sikerüljön felférniük valamelyik járatra. A nyugalmat a rendőröknek csak nehezen sikerül biztosítaniuk.

A földrengés után a Földön keresztül haladó hanghullámokból nyert szeizmológiai adatok alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a főváros, Katmandu alatti talaj délebbre tolódott. James Jackson, a Cambrdige-i Egyetem tektonikai szakértőjének elemzése egybevág Sandy Staceynek, az Adelaide-i Egyetem fizikai tanszékvezetőjének elemzésével.

Valószínű, hogy a földrengés a Himalája törésvonalon történt, azon a lemezhatáron, amely elválasztja az északra mozgó indiai szubkontinenst Eurázsiától. A törésvonal 10 fokkal elhajlik észak-északkeltre. A törésvonal két tektonikai lemezhatár között fekszik – az egyik Indiát északra löki az Európát és Ázsiát hordozó két összeforrt lemezből álló eurázsiai lemez irányába évente két centiméterrel – ez a folyamat formálta a Himalája hegységet.

Mark Allen, az angliai Durhami Egyetem földtudományi tanszékének munkatársa elmondta, a törésvonal tetején lévő kőzetek délre mozdultak el, és a földkéreg rövidülését idézték elő a térségben. „Egyszerűen azt mondhatjuk, hogy Katmandu három méterrel odébb került" – tette hozzá. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy az elmozdulás elég nagy volt-e ahhoz, hogy változtatni kelljen a világ legpontosabb térképein.

Miközben a Katmandu alatti föld elmozdult, valószínű, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest (Csomolungma) magassága csak néhány milliméterrel változott. A hegy nem fekszik közvetlenül a törésvonal fölött. Ian May, az Edinburghi Egyetem professzora szerint hamarosan megtudják a szakemberek, hogy történt-e érezhető magasságváltozás, ha elemzik a térségről készült műholdfelvételeket a földrengés előtt és után.