Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kínos szoftverhiba miatt fagyott le a vitorlás űrszonda

2015.06.01. 13:09

Kínos szoftverhiba sodorhatta veszélybe a napszélvitorlás műhold tesztelését: a jelek szerint egy ismert, de ki nem javított hiba a repülésirányító szoftverben egyszerűen jó pár napra kiütötte a rendszert.

A rendszer folyamatosan sugárzott telemetriai adatait is tartalmazó egyszerű tárolófájl, egy CSV nőtt túl nagyra, 32 megabájtos mérete valószínűleg lefagyasztotta a LightSail nevű szonda rendszerét. Érdekesség, hogy a hiba ismert volt már az indítás előtt is, a rendszer szállítója javította is a problémát, de csak máshol, a patch a LightSail rendszerébe nem került be.

Sokat nem lehetett tenni, mivel a szonda nem reagált a távolról kiadott újrabootolási parancsokra, meg kellett várni, míg magától újraindul. Ez tíz perc híján 9 nappal később történt meg: keleti parti idő szerint május 22. 17:31-től május 31. 17:21-ig nem jött életjel az űrből. Bár sikerült ismét kapcsolatot teremteni a különleges meghajtású szondával, ahogy a szakértők fogalmaznak, a LightSail még nincs kint az erdőből.

A LightSail alapötlete, hogy egy különleges vitorla szolgáltatja a meghajtást, a speciális anyagot a napszél fújja egyre messzebb. A kibontva bokszring alapterületű vitorla azonban még ki sem nyílt, a szakemberek most azon dolgoznak, hogy meghatározzák, pontosan milyen pályára sodródott a LightSail, hogy újra stabil kapcsolatot létesítsenek vele. Mivel a szonda valószínűleg az irányítás nélküli időszakban a tervezettnél gyorsabban kezdett pörögni a tengelye körül, a vitorla nyitása mindenképpen rázós menet lesz.

A projekt viszont akkor sem teljes csőd, ha nem sikerül semmilyen további célt elérni a LightSaillel. Ez még csak a próbaküldetés, az eddig szerzett adatok alkalmazására bőven lesz idő majd jövőre, az éles bevetésen.