Diána
11 °C
22 °C

Létezik a földön kívüli élet, van 51-es körzet

GettyImages-145096114
2015.06.22. 11:03

Egy iskolás gyerekeknek tartott rendezvényen, a diákok kérdéseire válaszolva ismerte el a NASA jelenlegi igazgatója, Charles Bolden, hogy hisz a földön kívüli életben, illetve hogy az 51-es körzet valóban létezik.

Természetesen sem az előbbi, sem az utóbbi nem megdöbbentő leleplezés. Bolden a földön kívüli élettel kapcsolatban a tudomány jelenlegi álláspontját ismertette csak a gyerekekkel: több millió, a Földhöz hasonló bolygó létezik az univerzumban, elég kicsi az esélye, hogy az élet valamilyen formája ne alakult volna ki ott is. Bolden szerint persze nem kis zöld emberekre kell számítani, hanem inkább mikrobákra. Az igazgató szerint az első olyan idegen bolygót, amin jelen van az élet, a 2018-ban pályára állított James Webb űrteleszkóp segítségével tudjuk majd azonosítani, valamikor a következő két évtized során.

Az 51-es körzetre is egy diák kérdezett rá. Bolden elmondta, hogy valóban létezik ilyen nevű hely, ő maga is járt ott, de sem idegen űrhajót, sem földön kívüli lényeket nem látott ott. Már csak azért sem, mert soha nem is volt ott ilyesmi, a nevadai sivatagban létesített bázison különleges repülőket, illetve repüléssel kapcsolatos ötleteket teszteltek teljes titokban az 1950-es évektől kezdve. Ezt amúgy már az USA kormánya is elismerte, 2013-ban a közérdekű adatigénylés amerikai változatára válaszolva.

Bolden a Mars-küldetésekről is beszélt a gyerekeknek. Elmondta, hogy valamikor a 2030-as években jut majd el először ember a Marshoz, de kicsi a valószínűsége, hogy az első küldetés résztvevői le is szállnak majd a bolygón. Ahogy a Hold-missziónál, a Mars esetében is a pályára állás lesz az első néhány misszió feladata, mert az igazgató szerint először meg kell teremteni a marsi tartózkodást lehetővé tevő körülményeket. A bázist azonban nem emberek, hanem robotok építik majd meg. Sok munka kell még, mire összejön majd a marsi misszió, Bolden szerint például kell egy vécé is, ami egészen biztosan nem romlik el a hosszú út során.