Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Tizenkilenc delfinnel számolt le a brit hadsereg

2015.06.25. 00:46

Tizenkilenc gömbölyűfejű delfin pusztulását okozta a skót partoknál 2011-ben a brit királyi haditengerészet víz alatti robbantásainak zaja - állapította meg egy kormányzati jelentés. A Skócia északi partvidékén partra vetődött és kimúlt állatok pusztulását a haditengerészet négy nagy bombája végezte ki. A robbanás zaja károsíthatta a gömbölyűfejű delfinek hallását, és tájékozódási képességét, ezért úsztak ki a partra és pusztultak el.

2011. július 22-én 70 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin úszott be a Kyle of Durness öbölbe, keletre a Wrath-foktól, Európa egyik legnagyobb katonai lőterétől. Megpróbálták visszavezetni a tengeri emlősöket a nyílt tengerre, de 39 partra vetődött. Helyi lakosok és szakértők segítségével 20 delfint sikerült visszavezetni a tengerbe, 19 állat azonban kimúlt. Ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése. A brit kormány vizsgálatot rendelt el, ebben a szigetország kutatólaboratóriumainak 12 tudósa vett részt.

A környezetvédelmi tárca által szerdán közzétett jelentésből kiderült, hogy egy nappal a tengeri emlősök partra vetődése előtt a térségben a brit haditengerészet északi búvárcsoportja három, tengerfenékbe fúródott, 400 kilogrammos bombát hatástalanított. A negyediket az után robbantották fel, hogy az állatok partra vetődése megkezdődött.

Az első három robbanás jelentős károsító hatással volt az állatok hallására. A negyedik bomba az állatokat tovább terelhette a szárazföld felé.

A jelentés bírálta azt, hogy a bombák felrobbantása előtt a haditengerészet nem járt el kellő gondossággal, nem ellenőrizte vizuálisan, vannak-e a közelben delfinek. A bombák felrobbantása helyett a világ más pontjain olyan eszközt használnak, ami kiégeti azokat.