Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Különleges élőlény tartja lázban Sükösdöt

2015.07.02. 22:58

Különleges, a hazai vizekben ritkán előforduló, de ilyen helyen még sohasem látott élőlények: édesvízi medúzák (Craspedacusta sowerbyi) felbukkanása tartja lázban vasárnap óta a Sükösdi tőzegtó-rendszer egyikének hasznosítóit és az oda járó vendégeket – közölte az MTI.

Kiss Ferenc, a tó gazdája elmondta: legnagyobb meglepetésükre egy horgász vette észre, majd fotózta le telefonjával a szokatlan élőlényt vasárnap a 10 hektáros, 4 tóból álló vízrendszer egyik 2,5-3 hektáros területű tavában.

Ezt követően hétfőn bejárták csónakkal a tó minden zegét-zugát, és több helyen is nagyobb számban látták a felszín közelében úszó medúzákat.

Keddre azonban eltűntek az állatok, Kiss Ferenc szerint valószínűleg az előző napi szélcsendes, fülledt, párás, vihar előtti csendre emlékeztető időjárás után feltámadt szél és megváltozott légnyomás miatt a víz mélyebb rétegeibe süllyedtek, így - reményei szerint csak egy időre – láthatatlanná váltak.

Bár senki nem tudja, a medúzák hogyan kerülhettek oda, minden bizonnyal már hosszabb ideje élnek - sőt, tekintettel arra, hogy hétfőn helyenként egyszerre 15-20 egyedet is láttak belőlük - valószínűleg szaporodnak is a medúzák a tóban. Mivel a víz a rendszer többi tavával is összeköttetésben áll, feltehetőleg a többiben is élnek.

"Fantasztikus, felemelő élmény volt megpillantani a különleges, körülbelül 2 centiméter átmérőjű, áttetsző, hópehelyhez hasonló formájú, lüktető mozgásukkal az ilyenkor mindössze 10 centiméter mélységig áttetsző vízben lassan mozgó élőlényeket" - mondta.

A délkelet-ázsiai eredetű, Európában nem őshonos édesvízi medúza megjelenése kiváló vízminőséget jelez, nagy hordalékanyagú vízben nem él meg, így valószínűleg a tőzegből kioldott huminanyagok okozzák csak a Sükösd melletti tavak sötét színét.

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy édesvízi medúzák tömegével jelennek meg hazai vizekben, általában bányatavakban vagy folyók holt medrében. Korábban a Mályi-tóban vagy a szigetközi Duna-szakaszon, három évvel ezelőtt pedig a Középbánya-tóban, Salgótarján közelében látták őket.

Újonnan meghódított élőhelyeikre vélhetően kiszáradt petéket hordott el a szél, amelyek fejlődésnek indultak a számukra alkalmas körülmények között.

Az édesvízi medúzák emberre egyáltalán nem ártalmasak, bár vannak méreganyaggal teli apró csalánsejtjeik, azokkal csak az egysejtűekre jelentenek veszélyt.