Szemgolyót találtak egy egysejtűben

2015.07.21. 12:04

Szemgolyónkat több millió különleges sejt alkotja, ezt a bonyolult struktúrát azonban végtelenül egyszerű egysejtű lények is meg tudják alkotni. Tudósok találtak egy planktont, aminek van egy retinára, lencsére, íriszre és szaruhártyára, azaz így együtt egy szemgolyóra emlékeztető része.  

Fotó: Gregory Gavelis / University of British Columbia

A warnowiid nevű lény szemszerű szerve apró, sejtszint alatti összetevőkből áll, és a plankton nem egyedül dolgozott a fejlesztésen. Az egyik komponenst egy vörösalgától lopta. A lencse által fókuszált fény egy fotoszintézissel foglalkozó struktúrát vesz célba. Ebben a részben sok algától származó DNS-t találtak, ezért a kutatók arra gyanakszanak, hogy az evólúció során a warnowiid felhasználta egy alga fotoszintetizáló berendezését, majd amikor áttért a ragadozó életmódra, ezt a szervet fényérzékelőként kezdte használni. 

Természetesen az egysejtű teljesen máshogyan látja a világot, mint mi - mondta Greg Gavelis, a British Columbia Egyetem munkatársa, aki a Nature című tudományos lapban számolt be a felfedezéséről.

A munka meglehetősen nehéz volt, mert a parányi tengeri élőlény nagyon kis számban fordul elő Japán és Kanada partjainál. Több mint egy évszázaddal ezelőtt felfedezték, de nem tudták alaposan megvizsgálni, mert ha kiveszik a tengervízből, nagyon gyorsan alatt szétbomlik.  Gavelis egy éven át nézegette a vízmintákat, és amikor talált végre egyet, rögtön beleöntötte műanyagba, hogy meg tudja nézni elektronmikroszkóp alatt. 

   • Tippek
  • Lakáshitel