Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Nem elég a szárazság, meg is fulladunk

2015.07.31. 15:04

A számításoknál hosszabb ideig tart a világ erdeinek talpra állása az egyre gyakoribb szárazságok miatt, ezért a korábban feltételezettnél kevesebb szén-dioxidot képesek tárolni – állapították meg az Utahi Egyetem kutatói. Ha az erdők kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, akkor a klímaváltozás hatásai rosszabbak lesznek annál, amit a korábbi modellek előrevetítettek – közölték a kutatók a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

„Ez igen lényeges, mivel a jövőben a szárazságok gyakoribbá és súlyosabbá válnak a klímaváltozás miatt. Egyes erdők még talpra sem álltak, amikor a következő szárazság lecsap” – mondta William Anderegg, a tanulmány vezető szerzője.

Tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy átlagosan kettő-négy év szükséges ahhoz, hogy egy szárazság után az erdők visszanyerjék normális növekedési ütemüket és nagyobb mennyiségű szén-dioxidot tároljanak – írja az MTI. A fák kilenc százalékkal lassabban nőnek egy szárazság utáni első évben, és öt százalékkal lassabban a másodikban.

Ha ezeket az adatokat kivetítik a világ erdőire és figyelembe veszik a szárazságok növekvő gyakoriságát, ezeknek a látszólag kis számoknak nagy hatásuk van arra, mekkora szén-dioxid mennyiség marad az atmoszférában – hangoztatták a kutatók.

Egy évszázad alatt a félszáraz térségekben lévő erdők szén-dioxid-tárolási kapacitásának csökkenése miatt 1,6 millió gigatonnával több szén-dioxid jut a légkörbe, ami több mint az Egyesült Államok éves energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátása – mutatták ki a szakemberek, akik a világ 1300 erdejét tanulmányozták a súlyos szárazságokat rögzítő adatokat felhasználva 1948 óta.

2014-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás elérte a 32,3 milliárd tonnát a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint. 2013-ban az Egyesült Államokban körülbelül 5,2 milliárd tonna volt a szén-dioxid-kibocsátás.