Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Szenzációs kordokumentumokat találtak Ausztriában

2015.07.31. 18:47

Eddig megsemmisültnek hitt búcsúleveleket találtak egy osztrák bank széfjében, amiket még Vetsera Mária bárónő, Rudolf osztrák trónörökös szerelme írt, tájékoztatott az MTI. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár szenzációsnak nevezte a felfedezést. Habsburg Rudolf és Vetsera Mária 1889 januárjában együtt lettek öngyilkosok Mayerlingben. Ferenc József osztrák császár és magyar király fia ugyan írt egy búcsúlevelet feleségének, Stefániának, de ezen kívül más dokumentum nem maradt fenn.

A bécsi Schoellerbankban tartott leltározás során került elő a Vetsera család 1926-ban letétbe helyezett dokumentumai, köztük fényképek és Vetsera Mária három kézzel írt búcsúlevele.

Kedves Anyám! Bocsásd meg nekem, amit teszek! Nem tudtam ellenállni a szerelemnek. Vele egyetértésben azt szeretném, ha mellette temetnének el az allandi temetőben. A halálban boldogabb leszek, mint az életben

- írta Vetsera Mária édesanyjának az egyik levélben. Rajta kívül nővérétől és öccsétől búcsúzott el külön. A letétbe helyezett dokumentumok között Vetsera keresztlevelét és halotti anyakönyvi kivonatának két példányát is elhelyezték.

A trónörökös és a bárónő revolverrel ölte meg magát, de sokáig gyilkosságra gyanakodtak. Kutatók szerint az alapvetően liberális gondolkodású Rudolf nem érezte jól magát a Habsburg közegben és a házasságában, ráadásul morfiumozott és szifilisze is volt. A bárónő mindössze 17 éves volt, amikor 13 évvel idősebb szerelmével öngyilkosok lettek.

A búcsúleveleket egyelőre katalogizálják és konzerválják, augusztusból pedig a kutatók is hozzáférhetnek. Közszemlére csak Ferenc József császár halálának 100. évfordulójára rendezett kiállításon kerül.