Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Megvolt a világ legextrémebb ablakmosása

2015.08.11. 09:06 Módosítva: 2015.08.11. 09:06

Sikeres űrsétát hajtott végre két orosz kozmonauta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) körül közép-európai idő szerint hétfőn éjjel. Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko felszerelt az ISS-re néhány újabb eszközt, megtisztította az egyik modul ablakait, és ellenőrizte az űrállomás külső felületeit, írja az MTI.

A munkákat a tervezettnél egy órával gyorsabban, mintegy öt és fél óra alatt végezték el - közölte az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA), amelynek televíziója élőben közvetítette a két orosz kozmonauta világűrben végzett tevékenységét.

Padalka, az űrállomás jelenlegi parancsnoka és Kornyijenko fedélzeti mérnök egyebek közt lecserélt egy távközlési antennát, megtisztította az orosz Zvezda modul ablakait és fotókat készített annak külső felületéről. A két űrhajós kapaszkodókat szerelt fel odakinn a további űrséták megkönnyítésére, és begyűjtötte azt a kísérleti mintát, amelyen az űrplazmának az ISS-re gyakorolt hatását fogják vizsgálni.

Gennagyij Padalka pályafutásának a tizedik űrsétáját tette. Az 57 éves orosz parancsnok egyébként június végére rekorder lett, mert már több mint 800 napot töltött az űrben. Jelenleg ő az az ember, aki a világon a legtöbb időt töltötte az űrben.

Kornyijenko amerikai kollégájával, Scott Kellyvel együtt a szokásos fél év helyett csaknem egy évig tartózkodik az ISS-en annak a programnak a keretében, amely a hosszútávú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását hivatott tanulmányozni egy Mars-misszió előkészítéseként.

A Nemzetközi Űrállomás legénységének többi tagja, Kelly és Kjell Lindgren amerikai asztronauták, az orosz Oleg Kononenko, valamint Kimija Jui japán űrhajós hétfőn belülről figyelték Padalka és Kornyijenko külső munkáját.

A társaság odabenn először kóstolta meg annak a vörös salátának a leveleit, amelyet az űrállomáson termesztenek, hogy a súlytalanság körülményei közötti növénytermesztés lehetőségeit tanulmányozzák, de moszkvai közlés szerint hagytak egy kis kóstolót az űrsétáról visszatérő kollégáiknak is.