A szegényebbek megúszhatják a Hodgkin-kórt

2015.09.29. 09:01

A szűk élettér megvédheti a gyerekeket és a fiatal felnőtteket a Hodgkin-kór egy bizonyos fajtájától: a korai fertőzések ugyanis jobban stimulálják az immunrendszert, ami így hatékonyabbá válik a rákos sejtek legyőzésében – írja az MTI.

Az erre irányuló kutatást az Európai Rákkonferencián (ECC2015) Bécsben mutatták be. Richard McNally, az angliai Newcastle Egyetem epidemiológusa szerint a Hodgkin limfóma kialakulásának okairól egyelőre nincsenek pontos ismereteik. Hogy több információt szerezzenek, elemezték annak a 621 Hodgkin-kóros, 24 év alatti betegnek az adatait, akiket az illetékes észak-angliai rákjegyzékben rögzítettek.

A limfóma öt változatának egyikénél, a noduláris szklerózis altípusnál (NSCHL) a család otthonának méretéhez és az anyagi körülményeikhez köthető fokozatosságot figyeltek meg a szakértők: azoknál a betegeknél, akik szűkös lakáskörülményekkel rendelkező régióban éltek, kisebb valószínűséggel jelentkezett a betegségnek ez az altípusa.

Ha a régiókban öt százalékkal több kis területű lakás volt, megfeleződött a Hodgkin limfóma NSCHL altípusa előfordulásának száma. A limfóma egy másik változatánál azonban épp fordított volt az összefüggés. Erre egyelőre nem találtak magyarázatot a kutatók.

Ennek a dagantos betegségnek az előfordulása a fiatal felnőtteknél, illetve az 55 éven felettieknél a leggyakoribb. Az öt éven túli túlélési arány 85 százalékos, a tanulmány szempontjából fontos korcsoportban (a 24 év alattiaknál) pedig 93 százalékos.

"Eredményeink alapján a noduláris szklerózis altípus összefüggésben van olyan fertőzésekkel, amelyek szűkös lakókörnyezetben gyakrabban lépnek fel. Ezek az immunrendszer stimulálásával védelmet biztosítanak a ráknak ezen formája ellen gyerek- és fiatalkorban. Azok azonban, akik genetikailag fogékonyabban az ilyen limfómákra és kevesebb fertőzésnek voltak kitéve, kevésbé fejlett immunrendszerrel rendelkeznek és ezért esetükben nagyobb a kockázata, hogy kialakul ez az altípus" - fogalmazott McNally.  • Tippek
  • Csok