Judit
2 °C
7 °C

Elon Musk nem is a Marsot bombázná

2015.10.03. 00:32

A SpaceX és a Tesla vezére, Elon Musk pár hete Stephen Colbert műsorában arról beszélt, hogy ha Mars a bolygó sarkai felett atombombákat dobnánk le, azzal gyorsan fel lehetne melegíteni a bolygót, így pedig akár két-három éven belül is nagyjából lakhatóvá válna.

Ez a terv akkor első hallásra elég furának tűnhetett, viszont csütörtökön Musk egy napenergiával kapcsolatos konferencián pontosította, hogy mire gondolt, amikor a Mars lebombázásáról beszélt. Musk azt mondta, nem a bolygót, hanem a Mars leendő légkörét bombázná.

"Valójában a földi mértékkel mérve nagy, de kevéssé pusztító robbanások sorozatáról beszéltem. Ez olyasmi lenne így, mintha két pulzáló nap lenne a két pólus felett" - magyarázta Musk, aki szerint a fúziós bombák így felmelegítenék a fagyott szén-dioxidot a Marson, ami a bolygón tartaná a meleget, tehát gyakorlatilag üvegházhatást hozna létre, írja a Mashable.

A Popular Science cikke ehhez még azt is hozzáteszi, hogy az, hogy az így létrejövő atmoszféra meddig húzza ki, erősen kétséges, hiszen a Marsnak nem túl erős a gravitációja, ami a bolygóhoz tudná húzni a légkört, ráadásul magnetoszférája sincs, ami miatt a nap felől érkező töltött részecskék folyamatosan lebontanák a létrejövő atmoszférát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?